Zet eens een driesterren kermessesaus op tafel!

Frietjes smaken overal maar vooral op de foor.  Om het blazoen van de Brusselse Zuidfoor op te poetsen creëerden sterrenchef Pierre Wynants en Patrick Decorte vorig jaar de kermessesaus.  De vraag naar de saus was zo groot dat er nu ook een consumentenversie verkrijgbaar is.

Schepen van Handel Marion Lemesre lanceerde vorige zomer een oproep om de typische kermisgastronomie in eer te herstellen. Haar oproep werd meteen gehoord door Pierre Wynants, de driesterrenchef van de Comme chez Soi, en Patrick Decorte, de voorzitter van de Belgische Foorkramersunie.  Het tweetal creëerde de kermessesaus, een 100% Brusselse saus die een combinatie is van de  twee beroemdste sauzen uit het Belgisch culinair patrimonium: mayonaise en pickles. Het recept is uniek en bevat een aantal kruiden, waaronder kurkuma, maar ook een paar geheime ingrediënten.
« Picklessaus zoals die traditioneel in de Brusselse restaurants wordt geserveerd, wordt vaak als te zuur beschouwd voor bij frietjes. De kermessesaus valt zeer in de smaak omdat ze minder zuur en  zachter is  door de groenten,.  Daarnaast behoudt de kermessesaus  toch voldoende karakter dankzij de kruiden”aldus Pierre Wynants.

Pierre Wynants, Michèle Didden en Patrick Decorte, fier op de kermessesaus

Didden
Voor de realisatie van de kermessesaus werkte Pierre Wynants samen met het huis Didden dat bijna 100 jaar bestaat en voor de vierde generatie, geleid door Michèle Didden, nog steeds grote aandacht heeft voor de smaken en het artisanale karakter van de producten. De kermessesaus is niet enkel lekker bij frietjes maar is ook heerlijk als begeleiding voor ‘moules parquées’, ballekes met gestoofd witloof, tempura van spiering in een groen jasje,…. De saus werd eerst verdeeld in alle goede frituren van België en is vanaf april ook te ontdekken bij Delhaize waar een versie van 300 ml ca. 2,75 euro kost.

 

Kermessesaus is ook lekker als begeleiding van culinaire gerechten