De Renaissance herleeft tijdens het Carolus V festival

Van mei tot september kan je in Brussel de sfeer van de renaissance opsnuiven tijdens het Carolus V Festival. Tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en een historisch buffet voeren de bezoeker terug naar de 16e eeuw, de periode dat Karel V, de machtigste Europese keizer zetelde in Brussel dat toen al de hoofdstad van Europa was.

Keizer Karel en Brussel
Keizer  Karel regeerde over onze gewesten van 1515 tot 1555.  Het merendeel van zijn tijd bracht hij door in Brussel dat hij tot machtscentrum van zijn onmetelijke rijk gemaakt had. Het was in de grote aula van het Coudenbergpaleis dat hij op 15-jarige leeftijd meerderjarig werd verklaard en uitgeroepen werd tot vorst van onze gewesten.  Hier kondigde hij ook zijn aftreden aan ten gunste van zijn zoon  Filips  II.  Hoewel hij drie keer oorlog voerde tegen de Franse koning Frans I en hij op gespannen voet leefde met de Engelse koning Hendrik VIII,  wordt hij als de voorloper van de Europese eenmaking beschouwd. Zeker is wel dat van deze drie vorsten Keizer Karel de machtigste was.

Zeer gevarieerd programma
Sinds 2012 stellen Visit Brussels samen met de Ommegang en de Coudenberg een toeristische programmatie samen rond het thema van Keizer Karel en zijn tijd.  Dit festival moet de naambekendheid en de nationale en internationale uitstraling van Brussel op gebied van cultuur en erfgoed versterken.
Het programma van het Carolus V Festival kadert in het culturele netwerk “De Europese Routes van Keizer Karel”. Deze toeristische en historische route is erkend door het Europees Instituut voor Culturele Routes van de Raad van Europa. Ze verbindt de plaatsen waar Keizer Karel doorheen reisde en waar hij zijn stempel drukte. Het erfgoed en de Europese geschiedenis van de XVIe eeuw worden belicht in een reeks feestelijke en culturele activiteiten voor het hele gezin.  Via bezoeken en rondleidingen herbeleven de bezoekers verschillende opmerkelijke gebeurtenissen uit de tijd van Keizer Karel.

Voor groot en klein
Op 3 juni is het Family Day en dat is echt wel een aanrader. Op het programma van die dag staan thematische spelletjes, workshops, een historisch buffet,…. Het is een buitenkansje om met het hele gezin terug te reizen in de tijd en in de huid te kruipen van een kruisboogschutter, een hofdame of een ridder.  De hele duur van het festival is er in het ondergrondse Coudenbergpaleis een speurtocht voor kinderen tussen 5 en 8 jaar.  Het kleine keizer Kareltje vraagt aan de stoere ridders en prinsessen om de code te kraken van zijn schatkist waarin de ketting van de Orde van het Gulden Vlies ligt. Om de opdrachten op te lossen krijgen de kinderen een rugzakje met daarin de nodige hulpmiddelen zoals een schatkaart, een kostuum, een puzzel, een zaklamp,….  De tocht gaat doorheen het ondergrondse paleis van de Coudenberg waar de keizer woonde.  Wie de code vindt en de schatkist kan openen, wordt door Kareltje beloond! Reserveren verplicht via www.coudenberg.com

Reuzen
In het hart van het Coudenbergpaleis loopt de tentoonstelling ‘Reuzen’. In deze tentoonstelling komen alle facetten aan bod van deze wezens die Bijbelse of legendarische helden voorstellen en meer ontzag wekken dan gewone stervelingen.

Rondleidingen
Het Erasmushuis uit 1515 is één van de oudste huizen van Brussel.  In een gerestaureerd interieur van weleer en met een filosofische tuin, hangen zowel schilderijen van Holbein als van Bosch en Metsys.  De bibliotheek bevat duizenden oude uitgaven.  Er zijn thematische rondleidingen op aanvraag waaronder ook ontdekkingstochten voor kinderen zoals ‘Op reis met Erasmus’ en ‘In het spoor van Erasmus’.  Info : www.erasmushouse.museum.

Conferenties
Geschiedenisliefhebbers kunnen tijdens het Carolus V festival hun kennis van de geschiedenis bijschaven tijdens de lezingen en conferenties.  Wegens de 450e  verjaardag van de executie van de graven van Egmont en Hoorn zijn er lezingen gewijd aan deze gebeurtenis en aan de hervorming midden 16 e eeuw.

Info
www.carolusfestival.brussels; www.itinéraires.be
www.coudenberg.com;