Waregem, niet enkel voor paardenliefhebbers!

Dat Waregem iets met paarden heeft, zie je al aan de reuzegrote foto van aanstormende paarden bij het binnenkomen van de stad. Maar ook op de Markt, in het stadhuis en in enkele centrumstraten staan standbeelden van paarden.  Een bezoek aan HIPPO.WAR toont aan dat het paard zelfs in oorlogstijd een prominente plaats bekleedde.

Stad van het paard
Begin 19e eeuw organiseerden welstellende burgers in Waregem jachtpartijen te voet en te paard. Door toedoen van twee fervente paardenliefhebbers, Felix De Ruyck en Jules Storme,  werd op maandag 30 augustus 1847 de eerste paardenwedren georganiseerd. In 1855 kreeg Felix De Ruyck de toelating om Waregem Koerse te organiseren. Er werd een heuse Steeple Chase georganiseerd met als orgelpunt de sprong over de Gaverbeek. Onder impuls van Marc Lejeune, een Noord-Franse industrieel, groeide het gebeuren uit tot een niet te missen evenement voor iedereen die naam en faam had. Eind 19e eeuw zakten de grote renstallen af naar Waregem om er de Grote Steeple Chase van Vlaanderen binnen te halen. Samen met de grote Steeple Chase van Vlaanderen kenden ook de drafrennen een grote. De paardensport in Waregem groeide zo uit tot een heus spektakel. “Waregem Koerse” op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus met de befaamde “Grote Steeple Chase van Vlaanderen” en de spectaculaire sprong over de Gaverbeek, lokt jaarlijks massaal veel bezoekers.

Flanders Field American Cemetery
Een herinnering aan een zwarte pagina uit de geschiedenis van Waregem is het Flanders Field American Cemetery gelegen aan de Wortegemseweg 177. Deze Amerikaanse militaire begraafplaats is de kleinste van alle Amerikaanse militaire begraafplaastsen op het Europese continent en de enige in België. De meeste van de 368 gesneuvelde soldaten vielen bij de poging om de nabijgelegen Spitaals Bosschen in te nemen. In de muren van de kapel staan de namen van 43 Amerikanen wiens lichaam nooit werd teruggevonden of niet werd geïdentificeerd. Er zijn ook 21 graven van onbekenden. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en bloemen over hun graven uit te strooien. Op 26 maart 2017 maakte de Amerikaanse president Barack Obama van zijn deelname aan de EU-VS-top in Brussel gebruik om een blitzbezoek te brengen aan dit kerkhof.
Op 6 april 2017, 100 jaar na de Amerikaanse oorlogsverklaring, werd een nieuw bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse begraafplaats. Bezoekers komen er meer te weten over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er eveneens aandacht voor persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten.
Jaarlijks wordt rond 30 mei wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden.

HIPPO.WAR
De tweede verdieping van Hippologgia op de Gaverbeekhippodroom in Waregem  biedt onderdak aan HIPPO.WAR, een bezoekerscentrum over de Eerste Wereldoorlog.   De eerste vleugel van het bezoekerscentrum staat in het teken van het paard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Paarden speelden in 1914-1918 een niet te onderschatten rol voor o.a. bevoorrading, trekken van affuiten, transportmiddel voor soldaten en nog veel meer. Naast veel foto’s, film- en audiofragmenten, is er ook een origineel paardentuig, een volledig en authentiek skelet van een paard uit WOI, een nagebouwd paardenhospitaal… Om alles ook voor de jongeren bevattelijk te maken, is er zelfs een heuse interactieve quiz voorzien.
De tweede vleugel van HIPPO.WAR focust op de Amerikanen tijdens WOI. Op 6 april 1917 tekende president Wilson de oorlogsverklaring tegen Duitsland. Tot aan de wapenstilstand op 11 november 1918 speelde het Amerikaanse leger een grote rol in de bevrijding van de regio rond Waregem.  Naast foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten zijn er ook Amerikaanse uniformen en originele items zoals  brieven en het originele sjaaltje van Charles Lindbergh.
Nog tot 15 november loopt de tijdelijke tentoonstelling ‘1918, The Final Offensive’ over de laatste dagen van de oorlog en de rol van de Amerikanen bij de bevrijding.

L’ improviste  by David
Op de vierde verdieping van de vernieuwde hippodroom bevindt zich het dakrestaurant van David Selen. Het concept van ‘L’improviste by David’ is bistronomie: een bistrokeuken met een gastronomisch tintje.  Klanten hebben de keuze uit tapas of een menu met keuze uit zes voor- en zes hoofdgerechten. L’improviste heeft 84 plaatsen binnen en 40 plaatsen op het terras.  Met de open keuken kunnen gasten ook genieten van een portie showcooking.

Info:
flanders-field@abmc.gov
www.hippowar.be
www.improviste.be