ZOO Antwerpen kondigt feestelijke zomer aan

De ZOO bestaat dit jaar 175 jaar en dat gaat deze zomer niet onopgemerkt voorbij. Naast gratis geleide wandelingen, muziek op de kiosk en bruisende animaties op het Vlinderspeelplein loopt in de Latteria de Expo Cine ZOOlogie.  Stichter Jan Frans Loos, wiens beeld sinds kort op het Flamingoplein staat, bekijkt alles alvast met een goedkeurend oog.

Vlinders
De zomer in de Zoo wordt alvast een onvergetelijke belevenis voor groot en klein. Van rups over pop tot prachtige vlinder, dit kan je live bekijken in de Vlindertuin en tijdens de vlinderwandeling. Op de grimestand tovert men de jongste snoetjes om in kleurrijke vlinders. En wie creatief is, kan een vlindermasker of een hangvlinder maken. Vlinders fladderden er in de Zoo ook al in 1900 rond, vooral op het Flamingoterras dat toen dé  datingplek van Antwerpen was. Tijdens de Belle Epoquewandelingen over erfgoed weet de gids er alles over te vertellen. Ook de hoveniers van de Zoo hebben iets met vlinders. Zij hebben niet enkel de tuin een prachtig aanzien gegeven met de bloemperken in vlinderpatronen maar zorgden ook voor vlinderminnende planten die de mooiste vlinders aantrekken. Ondertussen kruipt een rups uit gevlochten wilgentakken over het gras.  Kriebels in de buik, krijgt alvast iedereen die een rondje zweeft op de zweefmolen. Wie de nostalgische toer op wil, kan zich uitleven met de sjoelbak, het kegelspel, de bibberspiraal, de rolbak, …

Cine ZOOlogie
Wereldoorlog I was een ramp voor de Zoo: dagjesmensen haakten af en door de barre omstandigheden stierven er veel dieren. In oktober 1915 besliste de wanhopige directeur Michel L’Hoëst om in de Feestzaal een bioscoop te openen.  Er werden niet enkel grote Hollywoodproducties maar ook Antwerpse films en natuurdocumentaires gedraaid en dit telkens begeleid door een eigen bioscooporkest.  De bioscoop was een succes en ondanks de 2000 zitplaatsen gebeurde het vaak dat mensen twee uur moesten aanschuiven om een plaatsje te bemachtigen. Dankzij de bioscoop was de Zoo tijdens de oorlogsjaren gered van de ondergang. Ook na de oorlog hield Cine Zoologie nog stand maar in 1936 moet de bioscoop onder druk van de concurrentie sluiten.  Op de plaats van de oorspronkelijke bioscoop staat nu de Koningin Elisabethzaal. Expo Cine ZOOlogie in de Latteria brengt dit verrassende verhaal weer tot leven aan de hand van filmaffiches, programma’s en tal van voorwerpen. Bezoekers starten in de Belle Epoque met een zoötroop, een fotocarrousel met beelden van een olifant. Daarna komt de bezoeker in de oorlogskamer waar unieke beelden uit WOI gedraaid worden. De interbellumkamer is een heuse filmzaal met posters en programmaboekjes uit de bloeitijd van de Cine Zoologie.  In de slotkamer tenslotte komt de evolutie van de Zoo aan bod. Elke bezoeker van de Zoo krijgt gratis toegang dot Cine ZOOlogie.

Jan Frans Loos
Bij dit feestjaar past het om ook hulde te brengen aan Jan Frans Loos, de stichter van de Zoo.  De idee voor een zoo in Antwerpen deed Loos, op dat moment ook burgemeester van de stad, op tijdens een familiebezoek aan zijn broer in Amsterdam  waar hij de Amsterdamse Zoo Artis bezocht. Als eerbetoon kreeg Loos in 1878 een monumentaal beeld van de hand van Jules Romain Pécher  op de Loosplaats. In 1960 werd het beeld afgebroken en ondergebracht in het Letterenhuis. Uiteindelijk vond men dat er slechts één plaats was waar het beeld thuis hoorde, namelijk de Zoo.  Samen met de opening van de tentoonstelling Cine ZOOlogie werd op 20 juni jl. ook de buste van Jan Frans Loos plechtig ingehuldigd door burgemeester Bart De Wever.

Meer info op www.ZOOantwerpen.be