Vlaamse begonia’s zetten Mexicaanse cultuurparel in de kijker

Van 16 tot en met 19 augustus is de Brusselse Grote Markt getooid met een immens groot bloementapijt dat de Mexicaanse regio Guanajuato in de kijker zet.  De droge zomer speelde de begoniakwekers echter parten zodat er minder begonia’s beschikbaar waren.

Donderdagmorgen om 5 uur begonnen een honderdtal vrijwilligers met het leggen van het 1.800 vierkante meter groot bloementapijt.  Normaal bestaat het bloementapijt voor 90% uit begonia’s maar door de droge zomer waren bepaalde kleuren niet meer voorhanden.  Het tekort werd voor 40% aangevuld door dahlia’s terwijl de hoeveelheid dahlia’s normaal slechts 10% bedraagt. Het kleurverschil met het oorspronkelijk ontwerp is echter miniem en doet alvast geen afbreuk aan de bloemenpracht.

Mexicaanse bloemenregio
Het originele ontwerp voor het Brussels bloementapijt is van de hand van Ana Rosa Aguilar Aguado uit Uriangato, een regio met een lange traditie in het leggen van bloementapijten. De ontwerpster verwerkte tal van typische symbolen, natuurelementen en  motieven uit de traditionele cultuur van Guanajuato tot een harmonieus geheel in de kenmerkende roodbruine kleuren van de streek. Mark Schautteet, de vaste ontwerper van het Brusselse Bloementapijt vertaalde het design naar een floraal ontwerp op reële grootte.
Naar aanleiding van de 20e verjaardag van de inschrijving van de Grote Markt op de Unesco-Werelderfgoedlijst zullen aan de Beurs enkele kleine bloementapijten gelegd worden.  Bloementapijtkunstenaars uit Spanje, Italië, Duitsland, Malta, Japan en Mexico komen naar Brussel voor een unieke florale tentoonstelling “Monuments of Unesco in Flowers”.  De verschillende buitenlandse delegaties zullen er elk een tapijtje van een Unesco-monument aanleggen en hierbij hun eigen werkwijze en stijl demonstreren.

Praktisch:
Het bloementapijt op de Grote Markt in Brussel is vanaf 17 augustus tot en met 19 augustus te bezoeken. De toegang is gratis. Wie het  bloementapijt vanop het balkon van het Stadhuis wil bezichtigen, betaalt 5 euro in vvk, 6 euro aan de kassa, kinderen tot 10 jaar gratis.

Tickets en info op www.flowercarpet.be