“Alex – De kunst van Jacques Martin”

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van stripfiguur Alex, loopt in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel een tentoonstelling met 150 originele tekeningen van de hand van striptekenaar Jacques Martin.

Historische strip
Van alle personages die het internationaal strippantheon bezetten, is Alex zeker uniek.  Op 16 september 1948 verscheen Alex voor het eerst in het weekblad Kuifje. Sindsdien werden er wereldwijd  12 miljoen albums, vertaald in 15 talen, verkocht.  In 1988 verscheen “Het paard Van Troje”, het laatste album getekend door Jacques Martin.  Maar nog lang daarna trotseerde deze jonge Gallo-Romein heel wat gevaren en ging hij de strijd aan met de meest uiteenlopende beschavingen, steeds strevend naar gerechtigheid en rechtvaardigheid, dé idealen die zijn stripvader zo nauw aan het hart lagen.Alex wordt vandaag beschouwd als de voorloper van de “historische strip”.  Dat klinkt misschien wat vaag, maar Jacques Martin was de eerste striptekenaar die veel belang hechtte aan de historische betrouwbaarheid van de verhaallijn bij het uitwerken van zijn strips.

De tentoonstelling
“Alex – De kunst van Jacques Martin” is onderverdeeld in thema’s zoals historische referenties, de vrouw, de verbeelding, en omvat de periode van 1948 tot 1988.  Bij elk thema werden er 150  originele striptekeningen van de hand van Jacques Martin samengebracht.  Centraal staat de figuur van Alex als uitgangspunt om de uitzonderlijke esthetiek van het werk van Jacques Martin te belichten: van zijn eerste reclamewerk tot zijn latere grafische en zijn zo typerende verhalende stijl.

 

 

Praktisch: “Alex – De kunst van Jacques Martin” loopt nog tot 6 januari in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis,  Jubelpark 10 te 1000 Brussel. De tentoonstelling is te bezichtigen van

Dinsdag tot –vrijdag van 09:30 tot 17u. Op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.

info: public@kmkg-mrah.be