Prestigieuze Noorddoorgang straalt zoals weleer

De Noorddoorgang tussen de Nieuwstraat en de Adolphe Maxlaan is volledig gerenoveerd. werd in 1881 gebouwd als winkelgalerij met aanpalend museum om de rijke klanten aan te trekken. Na grondige renovatiewerken, straalt de galerij sinds kort weer de grandeur uit van vroeger.

Luxueuse galerij
De Noorddoorgang vormt een glazen doorsteek tussen het de Brouckèreplein en de Nieuwstraat en beslaat zes niveaus met een lengte van 70 meter en een breedte van zes meter, in totaal goed voor een oppervlakte van meer dan 6.500m².  De eigenlijke galerie werd  in 1881 door architect Henri Rieck ontworpen in de typisch eclectische stijl van die tijd. De passage straalde luxe uit en was bedoeld om rijke klanten aan te trekken. Gelijkvloers waren er 32 winkels en op de eerste verdieping waren verschillende zalen. Op de tweede verdieping was er zelfs een museum, een concertzaal voor 800 mensen, een nijverheidszaal, de zaal van de moderne uitvindingen, de kunstzaal, de curiositeitenzaal, de antiquiteitenzaal, de zaal van de schei- en natuurkundige experimenten, een conferentieruimte, een zaal voor behendigheidsspelen, een minitheater en een buffet.

Grondige renovatie
Ondanks zijn grandeur stond de Noorddoorgang in de schaduw van twee prestigieuze architecturale buren: “La Maison des Chats” van architect Henri Beyaert langs de ene kant en het gerenommeerde Hotel Métropole. De tand des tijds liet de doorgang echter niet ongemoeid. In 1994 startten renovatiewerken waarbij de winkelgevels gereconstrueerd werden met de oorspronkelijke materialen, de vloer vervangen werd en het dak gerenoveerd. Alle elektrische installaties werden vernieuwd, de glazen structuur werd verstevigd, de horloges gerestaureerd en de volledige binnen- en buitenkant helemaal herschilderd. Ook de 32 kariatiden van de hand van de beeldhouwer Jean-François-Joseph Bertheux werden gerenoveerd.  Deze beelden vormen moderne allegorieën, zoals de Architectuur, de Sierkunsten, de metaalindustrie, de handel, de Astronomie, de Marine. Naast deze 32 beelden op de binnengevels staan er twee kinderbeelden van de beeldhouwer Desenfants aan beide zijden van de oversteek. Ze verbeelden een allegorie van de recreatie aan de ene kant en van de meditatie aan de andere.

Bewaard erfgoed
Vandaag zijn er nog twintig winkels op de gelijkvloerse verdieping. In afwachting van een nieuwe bestemming deden de museumzalen geruime tijd dienst als seminariezalen en kamers van het Hotel Metropole. Het enige spoor dat nog naar het museumverleden verwijst, is het dubbele opschrift “Musée du Nord” op de gevel aan de Adolphe Maxlaan. Met deze renovatiewerken blijft een belangrijk stukje erfgoed bewaard dat symbool staat voor het Brussel van vroeger.