Westtoer stelt nieuw toeristisch thema voor

‘Van de bergen tot de zee’ is de nieuwe slogan die Westtoer voor 2019 voorstelde in het Streekhuis Westhoek in Diksmuide. Met de streekpocket ‘De Grote Goesting’, een streekmenu op kindermaat, nieuwe uitkijkpunten en attracties,  grensoverschrijdend fietsen maar vooral met zijn authentiek karakter wil de Westhoek een brede doelgroep aanspreken.

Van de bergen tot de zee
De herdenking van de Grote Oorlog was met 3 miljoen bezoekers een groot succes voor de Westhoek.  Om dit succes te bestendigen wil Westtoer ook de andere troeven van de regio in de kijker zetten.  Met de nieuwe campagne ‘Van de bergen tot de zee’ presenteert de Westhoek de rijke landschapsbeleving in de streek.  Tientallen verhalen vertellen over de bijzondere landschappen en de authentieke sfeer van het Heuvelland tot de polders, van dorpen en steden tot badplaatsen langs de Westkust.  Ook bezienswaardigheden, logeeradressen,  unieke adressen om lekker te tafelen,  typische cafeetjes en enkele ambassadeurs zijn een inspiratiebron om de Westhoek te bezoeken.  Met dronefotografie werden twee nieuwe promotiefilms gemaakt om deze sterke punten kenbaar te maken.

20 jaar streekpocket
De streekpocket ‘de grote goesting’ bestaat dit jaar 20 jaar. De nieuwe editie van deze streekbijbel kreeg een hardcover en telt 240 pagina’s boordevol met adressen van bezienswaardigheden, attracties,  musea en authentieke plaatsen  waar bezoekers de echte couleur locale van de Westhoek kunnen ontdekken.  De streekpocket heeft een oplage van 50.000 ex. Nieuw zijn de gratis kaarten ‘grenzeloos genieten’ en ‘de grote oorlog in de Westhoek’.

Streekmenu op kindermaat
De Westhoek is  een kindvriendelijke regio en dat blijkt uit de Westhoek K(a)D(ee)s die hun intrede doen in een tiental kindvriendelijke restaurants. Bezoekers krijgen er vanaf de paasvakantie een KD-gazette met streekmenu op kindermaat en spelletjes. Een KD-kinderjury gaat op pad om de menu’s in de restaurants te beoordelen. De bevindingen van de jury worden vermeld in de toeristische promotie bij families.

Nieuwe uitkijkpunten en attracties
Westtoer presenteert dit voorjaar nieuwe uitkijkpunten binnen het project ‘Horizon 2025’.  Zo opent op 6 april het nieuwe uitkijkpunt in de OVL-kerk van Zonnebeke waardoor de bezoeker een prachtig zicht heeft op het voormalige frontlandschap. Op de tussenverdiepingen wordt een tentoonstelling voorzien met informatie over de geschiedenis van Zonnebeke. Deze zomer wordt ook de St.-Niklaastoren in Veurne toegankelijk en ook hier heeft de bezoeker een schitterend zicht op de grote markt van Veurne, op de polders, de zee en zelfs op Frans-Vlaanderen.  Twee nieuwe topattracties zorgen dit jaar voor een extra toeristische dimensie in de Westhoek: Brouwerij Sint-Bernardus opent zijn ‘Bar Bernard’ met een nieuwe shop en op 1 juli opent Bellewaerde Aquapark de deuren.

Grensoverschrijdend fietsen
Op 29 maart opent het eerste Franse fietsnetwerk dat draadloos aansluit op het fietsnetwerk van de zuidelijke Westhoek. Op die manier zal er grensoverschrijdend kunnen gefietst worden van de Westhoek naar Frans-Vlaanderen.  De fietskaarten zijn verkrijgbaar bij de toeristische diensten in Frankrijk en in de Westhoek.
In het kader van het project ‘the homeland of cycling’ wordt de fietsroute ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’ uitgebreid met een route voor wielertoeristen die gaat over de steile hellingen en door Ieper.
De derde editie van de fietszoektocht in de Westhoek loopt van 30 mei tot 30 september en trekt dit jaar naar Poperinge, Alveringem en Vleteren.
Voor families en kinderen presenteert Toerisme Westhoek een nieuwe KD wandeltocht in Diksmuide en twee nieuwe KD fietsroutes in Poperinge/Vleteren en Langemark/Houthulst/Staden. Half juni opent in Ieper een nieuwe best-off stadswandelroute met focus op de toeristische hoogtepunten van de stad.

Praktisch: De brochures en kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme; fietskaarten zijn te koop bij de Diensten voor Toerisme en bij Westtoer, ook via webshop.westtoer.be.

Info: www.toerismewesthoek.be