Oosterscheldekreeftseizoen van start

De laatste donderdag van maart staat steevast aangestipt in de culinaire agenda van menig Nederlander en Vlaming want dan wordt het Zeeuwse kreeftenseizoen officieel geopend. Naast de bijpassende kreeftenwijn werd dit jaar ook een kreeftenbier gelanceerd.

De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zorgt er jaarlijks voor dat de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen niet onopgemerkt voorbij gaat. En dit jaar was het niet anders. Na het welkomstwoord door Luit Elzinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft werd het originele wijnetiket voorgesteld dat een ontwerp is van Bep Rook-Schot, een amateur schilderes uit Zierikzee. Nadat Kees Jansma, Han Polman en Luit Ezinga hun handtekening gezet hadden op het originele wijnetiket, was het moment van inscheping aangebroken.

De schepen voeren richting Oosterschelde, zo dicht mogelijk bij de MS3 van Gerrie van den Hoek die de eerste kreeftenkorven zou lichten. De eerste kreeftenkorven werden gelicht door de Vlaamse vertegenwoordiging en Belgische ambassadeur Filip D’Havé. Verder viel de eer ook te beurt aan de ambassadeur voor Nederland in Brussel Maryem van den Heuvel, aan de Nederlandse consul-generaal in België Bert van der Lingen en aan Han Polman, commissaris svan de Koning van de Provincie Zeeland. De spanning was te snijden toen Gerrie van den Hoek de fuiken lichtte en de Oosterscheldekreeft aan Han Polman overhandigde.

Nu volgde een oorverdovend getoeter van alle schepen terwijl de toeschouwers op de schepen applaudiseerden.  De eerste bovengehaalde kreeft bleek een mannetje van 14 jaar oud te zijn en met een aanzienlijk gewicht. Hij kreeg meteen de naam van Belgia van Zeelandia.

 

’s Namiddags werd de eerste kreeft door bondscoach Ronald Koeman geveild ten voordele van de Stichting Support Casper die intens onderzoek doet naar alvleesklierkanker. De veiling bracht 50.000 euro op. De tweede bovengehaalde kreeft werd overhandigd aan Fred Verwei, de chef –kok van restaurant ‘Auberge des Moules’ uit Philippine die de kreeft in de kombuis zou bereiden. .Tijdens de terugweg konden de genodigden proeven van de Oosterscheldekreeft.

Wijn en bier
Het is al jaren traditie dat bij de opening van het kreeftenseizoen ook een bijpassende kreeftenwijn voorgesteld wordt.
De kreeftenwijn van dit jaar is afkomstig van het wijnhuis Lapostolle uit Chili. Dit wijnhuis is opgericht door de familie Marnier Lapostolle dat vooral bekend is van het likeurmerk Grand Marnier maar ook van voortreffelijke wijnen.  De familie gebruikt hierbij hun Franse expertise op de fijne Chileense grond en streeft ernaar om ieder aroma vanuit de druif terug te laten komen in de wijn. De Lapostolle Grand Selection Chardonnay  wordt gemaakt in de zogenaamde Casablanca Vally, een koeler gebied in Chili. De wijn die dit seizoen bij de Oosterschelde kreeftmenu’s zal geserveerd worden, is lichtgeel van kleur en heeft zeer expressieve aroma’s. Je proeft en ruikt de zoete sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. De wijn heeft een mooie zuurgraad, een ronde structuur en een lange, frisse afdronk.

 

Voor het eerst werd dit jaar ook een kreeftenbier voorgesteld. Nautilus is een White Lager en werd ontwikkeld door Maximus Brouwerij in Utrecht. Nautilus is een sprankelend, ondergistend tarwebier dat tussen een Lager en een Witbier in zit. Het bier smaakt fris met citrusaccenten en heeft een natuurlijke zoetigheid en een licht bittertje dat perfect bij het  kreeftenvlees smaakt, terwijl het romige van de tarwe erg goed combineert met het vettige van sauzen. Het is een toegankelijk bier dat afgestemd is op de verschillende Oosterscheldekreeftmenu’s. De Zeeuwse mouten waarmee het is gebrouwen zijn afkomstig van mouterij ‘The Swaen’ in Kloosterzande.

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft loopt tot 15 juli. Hoe lekker de Oosterscheldekreeft smaakt, proef je in de 16 restaurants die lid zijn van de Kring van de Oosterscheldekreeft.

Info: www.oosterscheldekreeft.nl