Op sneukeltocht in Renesse

De naam Renesse klinkt misschien een beetje Frans maar dit is misleidend want Renesse is een Zeeuws dorp pur sang.  Met zijn mooie stranden, terrassen en winkels is Renesse het toeristendorp bij uitstek voor familievakanties.  Wij gingen er fietsen en hielden af en toe halt voor een culinaire proeverij.

De Marlijn
We startten onze fietstocht aan Camping Julianahoeve, een vijfsterrencamping waar we ook zouden overnachten . Beachweb Sports uit Renesse had onze fietsen ter plaatse bezorgd zodat we op schema konden vertrekken.  Na een kwartiertje fietsen bereikten we Vishandel ‘De Marlijn’ aan de Hogezoom 190.  Izabella van Prooijen vertelde dat kibbeling samen met de huisbereide remoulade en knoflooksaus, dé specialiteit is van ‘De Marlijn’. We waren benieuwd en moesten al bij de eerste hap toegeven dat de kibbeling toch lekkerder was dan de versie van onze visboer.  Naast visschotels met verse vis, levert De Marlijn ook visschotels voor de wok of bbq.  Tapas en borrelhapjes met vis en schelpdieren zoals mesheften en kokkels worden in Nederland ook steeds populairder. En door de dagelijkse aanvoer is de vis steeds verser dan vers.
www.vishandeldemarlijn.nl

Kibbeling

De Wig
We lieten ons stalen ros nog even aan de ketting staan en wandelden verder naar Restaurant ‘De Wig’ aan Hogezoom 181A waar eigenaar en chef-kok Jimmy Verboom vertelde dat de keuken gebaseerd is op de Franse klassieke smaken met internationale invloeden die eigentijd worden gepresenteerd.  ‘De Wig’ werkt zoveel mogelijk met Zeeuwse streekproducten. Als amuse kregen we een bord met een scheermes, peteerselie en Granny Smith appel.  Daarna presenteerde de chef een tartaar van tonijn met crème van basilicum, bereidingen van bloedsinaasappel, vinaigrette van Sisho en vintage soya. Tot slot konden we nog proeven van een Hollands zuiglam, morille bonen en een jus van 1001 nacht.
www.restaurantdewig.nl

Schodu gin
We waren net van plan om onze tocht verder te zetten toen Cees Snijders, eigenaar en chef-kok van restuarant SenCe in Burgh-Haamstede verscheen en ons in primeur zijn Schodu gin voorstelde. ‘Ik ben zelf gek op gin en ik keer nooit terug van vakantie zonder ter plaatse gin te proeven en die ook mee te brengen naar huis’, vertelt hij. Maar bovenal droomde Cees er al jaren van om zijn eigen Schouwen-Duivelandse gin te maken en dat is nu gelukt. Schodu gin wordt in kleine hoeveelheden gestookt met een infusion van duindoorn, dennentop, rozenbottel en peer. Schodu heeft 38% alchohol en kan zowel puur als in een cocktail gedronken worden.
www.schodu.nl

Keurslager Tholhuijsen
Na een korte wandeling door Renesse onder leiding van de heer Frans Prins, voorzitter van de dorpsraad Renesse, houden we even halt in de Lange Reke 3 bij Keurslager Tholhuijsen. De passie voor het vak merk je aan het assortiment vleeswaren dat in de toonbank ligt.  Regelmatig worden er ook  nieuwe producten bedacht zoals de Special, een verrassende combinatie van vlees met groenten, kruiden, kaas en fruit.  Aan inspiratie dus geen gebrek! Tijdens een landelijke keuring van bbq-worstjes werden vier soorten worsten met goud bekroond: het Thuringer grillworstje, de merguezworstjes, de grillworstjes met Goudse kaas en het bbq-worstje naturel. En meteen mochten we ook de recentste en populaire honeypops proeven.
www.tholhuijsen.keruslager.nl

Slot Moermond
Genoeg geproefd nu, tijd om nog wat te fietsen… Dit keer gaat de tocht naar Slot Moermond van Fletcher Landgoed Hotel Renesse.  Al voor 1244 stond op de plek van het slot Moermond een kasteel dat na een zware belegering in 1297 met de grond gelijk werd gemaakt. Op die plek werd een zware woontoren gebouwd die voor 1500 echter al verdween.  In 1612 besloot de eigenaar om het oorspronkelijk poortgebouw om te vormen tot woonhuis. Het kasteel raakte vervallen en begin 20e eeuw werd het opgeknapt. Momenteel doet het nu dienst als hotel met restaurant en conferentieruimtes.
www.fletcherlandgoedhotelrenesse.nl

Zuid Zuid West
We besluiten de dag met een diner in het strandpaviljoen Zuid Zuid West dat gelegen is aan de duinen van Renesse en waar je een schitterend uitzicht hebt op de zee.  De keuken is gebaseerd op producten uit eigen regio en Zeeland.  Zuid Zuid West maakt haar eigen likeuren zoals Limóncello, Narancello en Limacello. Elke likeur is 100% biologisch en bevat weinig suiker. Bij Zuid Zuid West kan je terecht voor  een drankje maar ook voor tal van arrangementen, gaande van lunch tot brunch, diner of bbq. Wij genoten er van een lekker diner met bier als foodpairing.
www.zuid-zuid-west.nl

Camping Julianahoeve
De vijfsterrencamping Julianahoeve aan één van de mooiste plekjes in Zeeland, werd in 1999 overgenomen door de familie Troost & Van Oeveren.  Jaar na jaar bouwden zij de camping uit tot waar vakantieparadijs met exclusieve chalets, een restaurant waar streekproducten worden geserveerd, een overdekt zwembad met whirlpools en sauna, een filmzaal, een supermarkt, vijf speeltuinen, …. De mascotte van Julianahoeve is Juultje de Kreeft die samen met Sterrre en Storm vaak opduikt tijdens het animatieprogramma van de allerkleinsten.
Wij verbleven in de nieuw gebouwde luxe Zeepaard Chalet, geschikt voor 6 personen. De ruime  woonkamer is zeer smaakvol ingericht. De geïntegreerde keuken is uitgerust met een kookplaat, een vaatwasser, een magnetron, een Nespresso, een filterkoffiezet,… Er zijn drie slaapkamers waarvan een met een tweepersoonsbed, één met twee losstaande bedden en één met stapelbed en baby-kinderbed.  De badkamer is voorzien van een douche en een wastafel. Er is gratis WIFI. Op het overdekt terras is het zalig genieten van de zon en het uitzicht.  De bewoners hebben een eigen parkeerplaats.Info: www.julianahoeve.nl