Regula Ysewijn huldigt Brits gebak

Brits Bakboek is het tweede boek van Regula Ysewijn waarin zij alle eer geeft aan de Britse bakcultuur met de fruitbreads, de hartige pies en de taartjes en koekjes voor de afternoon tea.

Na het succesvolle boek Pride and Pudding over hartige puddings, taarten, ijs en jellies onthult culinair auteur Regula Ysewijn in Brits Bakboek de geheimen van de zoete en hartige lekkernijen die typisch zijn voor de Britse identiteit. Zij liet zich voor de 100 Britse recepten inspireren op de herinneringen aan de baksels die zij altijd at in Groot-Brittannië.

De recepten zijn volgens Regula Ysewijn, zelf jurylid bij Bake Off Vlaanderen, ontwikkeld op basis van de recepten die ze tegenkwam tijdens haar historisch onderzoek. De recepten zijn hierdoor niet alleen leuk om te maken, maar brengen zo ook een stukje geschiedenis met zich mee. Dat is goed terug te lezen in de teksten. Zo lees je onder andere over de oorsprong van het recept en de periode waarin het gegeten werd, maar ook over de hedendaagse cultuur en beleving van een recept. Het is trouwens verbazend hoe sommige succesvolle recepten al zo oud zijn als de Britse straatstenen.  En laat dat nu juist de meerwaarde zijn van het boek want Ysewijn geeft naast de ingrediënten en de werkwijze ook de oorsprong weer van het recept.

De recepten zijn in een klare taal geschreven. Zo vindt zijn het ook belangrijk om te vermelden hoe een bereiding in of buiten de frigo moet gekoeld worden. Misschien een detail voor sommigen maar vaak heel belangrijk voor het gerecht zelf.  Er staat ook duidelijk vermeld voor hoeveel personen een gerecht is zodat je de hoeveelheden ook gemakkelijk kan aanpassen aan het aantal personen waarvoor je bakt.  De prachtige foto’s van zowel de baksels als van de landschappen en architectuur maakt van Brits Bakboek ook een aangenaam kijkboek. De inhoudsopgave geeft een duidelijk overzicht van de verschillende categorieën die aan bod komen. In het boek zelf wordt die indeling niet gevolgd omdat de auteur zegt dat buns soms ook cake genoemd worden en sommige koekjes dan weer gingerbread zijn.  

Praktisch: Brits Bakboek van Regula Ysewijn verscheen bij Uitgeverij Carrera. Het boek telt 256 magina’s en kost 31,99 euro.