Urbanus presenteert zijn eigen Monopolyspel

Vandaag trokken we richting Boekenbeurs voor een ontmoeting met Urbanus die er vol trots zijn eigen Monopoly voorstelde.

Urbanus is de eerste artiest met een eigen Monopolyversie op zijn palmares waardoor hij in de rij staat van toppers zoals internationaal bekende tv-series en de Belgische stedenedities zoals Gent, Antwerpen en Brussel.  ‘Het idee voor een eigen Monopoly kwam van Urbanus zelf, nadat hij de Brugse editie van Monopoly had gezien’ zegt Pieter De Wulf van Comedyshows.be.  ‘Eénmaal de toestemming in kannen en kruiken was, is hij zelf begonnen aan de tekeningen zonder de hulp van Willy Linthout’ voegt De Wulf er aan toe.

Aangepaste format
Monopoly Urbanus is gebaseerd op de muziek, theathershows en langspeelfilms van de Bekende Tollenbekenaar. Daardoor werd de oorspronkelijke format licht gewijzigd. Bekende items zoals de Brusselse Nieuwstraat en de Turnhoutse Gasthuisstraat sneuvelden en werden vervangen door de Maurice Potteke Pisplaats en de Poesje Stoeisteeg.  Naast de geestige straatnamen mocht Urbanus ook zijn fantasie botvieren op de inhoud voor de Algemeen Fonds en Kanskaarten.  Zo bedacht hij een boete van 10 euro omdat het voetpad met mayonaise werd gekuist.  Het Amerikaanse moederbedrijf legde ook beperkingen op. Zo moesten de vier hoeken die kenmerkend zijn voor het originele spel, behouden blijven. Een aantal ideeën botste ook op een veto. ‘Ze deden moeilijk rond de piemel van een Hittentit, al is die kleiner dan die van Manneke Pis.  Ook de afbeelding bij Wreed Accident was voor de Amerikanen een brug te ver. Gelukkig hebben ze niet goed gekeken naar het vakje van ‘Een bakske vol met Stro’ waarop een prent van een stomdronken Jezus te zien is’  weet Urbanus te zeggen.

16+
Monopolyspellen hebben normaal de kwotering ‘vanaf 8jaar’. Door de eigenzinnige aanpak van Urbanus ondermeer door de afbeelding van de hond met een open rug die volgens de Amerikanen zou kunnen aanzetten tot dierenmishandeling, kreeg Monopoly Urbanus de kwotering 16+.  Dat niemand zich dus laat afschrikken door het label 16+. Volgens ons is Monopoly Urbanus het ideaal geschenk voor de komende feestdagen dat de ganse familie uren spelplezier zal bezorgen.
Na Monopoly Urbanus wil Comedyshows nog meer Vlaamse versies van Monopoly uitgeven.
Praktisch: Monopoly Urbanus kost €50 en is verkrijgbaar bij Carrefour en de betere speelgoedzaken. Je kan het ook  bestellen via comedyshows.be en www.ticketshop.be/urbanus/