Klimaatvriendelijk wintersporten in Les Hautes-Alpes

Met de problematiek van de klimaatopwarming stelt de regio Hautes-Alpes zich op als een voorvechter van de natuur en het milieu.  Op de vooravond van het winterseizoen 2019-2020 werkte de regio vier klimaatvriendelijke peilers uit die toegepast worden in de wintersportgebieden.

Vier peilers
Les Hautes-Alpes is een regio met een sterk landbouwkarakter. Er is geen vervuilende industrie en ook geen massatoerisme. Het  toerisme situeert zich vooral rond de drie natuurparken:  Parc national des Ecrins, Parcs Naturel Régional du Queyras en Baronnies Provençales.  Met zijn 140.000 inwoners is les Hautes-Alpes het derde minst bevolkte departement van Frankrijk.  De bevolkingsdichtheid bedraagt 27 inwoners per km2 en het aantal toeristen per jaar is beperkt tot 270.000.  Les Hautes-Alpes werkte voor het komend winterseizoen vier klimaatvriendelijke peilers uit.  Naast minder energieverbruik wil men ook de voedselgewoonten aanpassen evenals de mobiliteit en een groene en welvarende levensstijl promoten.

Energiezuinig
Wat het energieverbruik betreft trekt les Hautes-Alpes  het grootste deel van zijn energie uit de natuurlijke bronnen.  Een mooi voorbeeld daarvan is  Serre-Ponçon waar een hydraulische dam 50% van de elektriciteit van de Région Provence-Alpes-Côte d’Azur produceert.  Dat de skistations van les Hautes-Alpes  daar voordeel uit halen,  blijkt in Orres waar het energieverbruik met 25% gedaald is. 

Serre Chevalier startte met een uniek project waarbij 30% van het elektriciteitsverbruik gewonnen wordt uit een combinatie van windmolens, zonnepanelen en waterkracht.    Dit skioord was in 2012 het eerste Europese skioord dat deelnam aan een programma voor CO2-neutraliteit in de Alpen waardoor het ook het eerste skidomein van de Alpes du Sud was die het Label Green Globe bekwam. Wie dit jaar op de skipiste van Serre Chevalier komt, kan niet naast de windmolens kijken en zal tevens merken dat er op enkele gebouwen en aankomststations van de kabelbanen al zonnepanelen liggen.

 

Serre-Chevalier© Thibaut Durand

Streekproducten
De  aanpassing van de eetgewoonten wordt vooral mogelijk gemaakt omdat 35% van het departement landbouwgrond is die bewerkt wordt door  1 900 landbouwers, waarvan veel jonge. Naast een groot gamma van hoog kwalitatieve producten, groenten, fruit, kaas, honing, melkproducten,…  –vaak bio- heeft de regio het label ‘Indications Géographiques Protégées’ voor   appels, wijn en lamsvlees.  Daarnaast hebben de lokale producenten het label ‘Hautes-Alpes Natrurellement’ gecreëerd dat 154 regio gerelateerde producten en diensten omvat.   Dit label vind je terug op de producten bij de kruidenier, de directe verkooppunten en ook horecazaken die met streekproducten werken, dragen dit label.

Mobiliteit
Dat Frankrijk een  CO2-uitstoot heeft van 31% is deels ook ten laste van het toerisme. Doordat de meeste bezoekers in  Hautes-Alpes uit de directe omgeving komen, is de CO2 uitstoot beperkt.  Toeristen die van buiten de regio komen, verplaatsen zich vaak met  een autocar of met het openbaar vervoer.  De regio is goed bereikbaar en dit zowel met de treinen van SNCF als met de TGV. Vaak bieden deze maatschappijen ook treintickets aan tegen zeer voordelige prijzen. 

Wie overweegt om met de elektrische wagen te komen, hoeft niet te vrezen want Hautes-Alpes heeft een netwerk van 80 elektrische oplaadpalen.

Groen en vooruitstrevend
Groen en welvaart gaan perfect samen in Les Hautes-Alpes.  De regio telt 27 wintersportstations waar 12.000 mensen tewerkgesteld zijn. De 22,7 miljoen toeristische overnachtingen waarvan 37% in de winter,  47% in de zomer, 16% in de lente en herfst zijn zowel wat tijdstip  als ruimte betreft goed verdeeld zodat er geen sprake is van massatoerisme.
Nieuwe eigentijdse investeringen in de sector tonen aan dat er een goed evenwicht is tussen de vooruitgang en  de zorg voor het milieu.  Deze winter opent  Alpin Coccon aux Orres,  een hotelcomplex met 99 geodetische domes,  ‘bubbels’ die perfect geïntegreerd zijn in het landschap en toch alle comfort bieden.

In het skioord La Joue du Loup in de vallei van Dévoluy biedt het recent geopende O’Dycea  een nieuwe en unieke sensorische ervaring. Op een oppervlakte van 1 700 m² biedt dit wellnesscenter met baden, spa’s,  jacuzzi, sauna, hammam, een ruimte voor massages en schoonheidszorgen een mooie aanvulling bij de wintersportactiviteiten.

En de sneeuw?
Rijst alleen de vraag nog of er dit jaar sneeuw zal zijn.  Ondanks verschillende winters met voldoende sneeuwval is het altijd afwachten wat het nieuwe seizoen brengt.  Volgens Yvan Chaix, directeur van l’Agence de Développement is de sneeuw niet enkel belangrijk voor de wintersport. Het afsmelten van de gletsjers en het ontbreken van sneeuw zou desastreuse gevolgen hebben voor de landbouwers, maar meer nog voor de plaatselijke bevolking.  De  Hautes-Alpes leveren  drinkwater aan de zes miljoen inwoners van Provence-Alpes-Côte d’Azur , verzekeren de irrigatie van de landbouwgronden  en de waterbevoorrading van de  industrie.   De bewoners weten dan ook beter dan wie dat milieumaatregelen nodig zijn en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen voor het zelfbehoud.

foto’s: ©Alternative-Media-2 en Thibaut Durand