Macedonische wijnen, magie in een glas (2)

Wijn is een godendrank en voor de Macedonische wijnen mag je dat letterlijk nemen. Met zowel de  berg Olympus als Mount Athos kan het niet anders of de goden zijn de wijnbouwers goed gezind.

Onze tasting van Macedonische wijnen in TapaSoif by Canette startte met de Malagousia 2018 van Ktima Livadioti – Marathoussa, Chalkidiki (Centraal-Macedonië). Deze droge witte wijn, PGI Chalkidiki,  van 100% Malagousia druif heeft een schitterende gele kleur en een aroma met toetsen van peer, mango en citrus.

De Areti 2018 van Ktima Bliblia Chora – Kokkinohori, Kavala uit Oost-Macedonië is een droge witte wijn, PGI Pangeon, van 100 % Assyrtiko druif. Deze aromatische en rijke wijn heeft een lichtgele kleur en aroma’s van citrus en mineralen, een goede balans van alcohol en acciditeit. Door de lange afdronk past deze wijn goed bij vis en zeevruchten, koude schotels en lamsvlees.

Blanc de Noir 2017 van Taralas Winery – Fitia, Naoussa-Imathia in Centraal Macedonië is een droge witte wijn, PGI Imathia, gemaakt van 100 % Xinomavro druiven met oranjeroze kleur. Deze biowijn met aroma’s van appel, peer en een minerale dimensie past uitstekend bij visgerechten.

Alpha Rosé 2018 van Alpha Estate – Amyndeon, Florina uit West-Macedonië is een droge roséwijn, PDO Amyndeon van 100% Xinomavro druiven. Deze opmerkelijke rosé heeft een mooi floral aroma in de neus en een fruitig karakter in de mond. De Alpha Rose past goed bij de lokale gerechten maar ook bij pastagerechten, pizza en exotische oosterse gerechten.

Epifanis 2015 van Mylopotamos Winery – Mount Athos in Centraal- Macedonië is een droge rode wijn, PGI Mount Athos, gemaakt van 100% Limnio druiven, de oudste druivensoort die al door Aristoteles genoemd werd. Deze wijn heeft een robuste body, rijk in tannine, een gebalanceerde acciditeit en een heerlijk lange en zoete afdronk.

Ramnista 2015 van het domein Kir-Yianni – Gianakohori in Naoussa-Imathia in Centraal-Macedonië is een droge rode wijn, PDO Naoussa van 100% Xinomavro druiven. Deze wijn met toetsen van rood fruit past uitstekend bij rood vlees. Ramnista 2015 kan gerust 10 to 15 jaar bewaard worden.

Kelari Tapnou 2008 van het wijnhuis Dio Fili – Siatista uit Kozani (West-Macedonië) is een natuurlijk zoete rode wijn waarbij het solera-systeem toegepast wordt. Deze wijn met PGI Siatista bestaat uit 70% Xinomavro, 25% Moshomavro en 5% lokale variëteiten zoals Negrikiotiko, Sklithro.