Macedonische wijnen, magie in een glas

De Griekse provincie Macedonië heeft een wijngeschiedenis van meer dan 4000 jaar oud met druivensoorten waarvan de meeste nergens anders ter wereld groeien.  Bij TapaSoif in Brussel, gespecialiseerd in Griekse wijn en delicatessen,  konden we kennis maken met enkele voortreffelijke wijnen afkomstig uit Macedonië.

Klassieke druivensoorten
Macedonië, gelegen in het Noordwesten van Griekenland, tegen de grens met Albanië en Macedonië, is vooral bekend om zijn voortreffelijke rode wijn.  Vier wijnen uit deze regio dragen  de hoogste kwaliteitsaanduiding:  Naousa, Goumenissa, Amyndeo en Meliton. De bekendste appellation uit Grieks Macedonië is Naoussa, een rijke rode wijn van de Xynómavro druif met pittige zuren, fijne kruidigheid en straffe tannine, die op zijn best is na een verblijf van enkele jaren in de kelder. De wijngaarden van Naoussa liggen op de helling van de Vermion berg, die de druiven tegen de wind uit het noorden beschermd waardoor de duiven tot volle rijping kunnen komen. De Xynómavro druif is ook het belangrijkste ingrediënt voor de Amyndeo. Voor Goumenissa wordt de Xynómavro geblend met de lokale Negoska druif. De wijnen die onder het appellation Côtes de Meliton gebotteld worden, behoren tot de beste van het land. De rode Meliton wijnen worden gemaakt van Limnio, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc en moeten tenminste een jaar gerijpt hebben in eikenhouten vaten. De witte Meliton wijnen worden gemaakt van de Griekse druiven Assyrtiko, Roditis en Athiri.  Daarnaast worden in Grieks-Macedonië nog twintig verschillende soorten tafelwijnen  van internationale druivenrassen gemaakt.

De Griekse wijnen worden geklassificeerd in twee categorieën, gebaseerd op het Franse AOC principe.  De PDO wines of Greece of Protected Designation of Origin komen overseen met de Appellation d’origine.  PGI wines of Greece or Table Wine zijn Protected Geographical Indication, wat overeenkomt met de  Vin de Pays.

Wijnroutes
Om de Macedonische wijnen beter bekend te maken, creëerde de wijnproducentenvereniging ‘Wines of North Greece’ een netwerk van acht wijnroutes langswaar toeristen het jaar rond de wijnproducenten kunnen bezoeken en tevens de wijnen kunnen proeven en kopen.  Wie het volledig netwerk van de wijnroute wil verkennen, kan beginnen bij de berg Olympus voor de wijnroute van de Olymische goden. In de bergstreek in het noordwesten ligt de route van Epirus en noordelijk daarvan situeert zich de wijnroute van de meren en de wijnroute van Naoussa met aansluitend de wijnroutes van Pella-Goumenissa, Thessaloniki, Halkidiki en Dionysus. Naast de lekkere wijnen kan men langs deze wijnroutes ook kennis maken met de  regionale gastronomie en het cultureel erfgoed.