Wie een vakantie boekt, heeft aandacht voor de ecologische voetafdruk maar houdt vooral rekening met het prijskaartje. Deze en andere trends bleken tijdens de persvoorstelling van het 62e Vakantiesalon Brussel waar Cuba dit jaar gastland is.

Globaal gezien kijken vier op de 10 Belgen naar de ecologische impact van de reis die zij boeken. Bij jongeren tussen 18 en 34 stijgt dit zelfs tot de helft. Opvallend is echter dat voor alle leeftijdscategorieën de prijs uiteindelijk doorslaggevend is. Uit recente cijfers blijkt ook dat het voorstel om een extra bijdrage te betalen om de CO2-uitstoot van een vliegtuigreis te compenseren, slechts door 1% van de vliegtuigpassagiers gevolgd wordt.
Ook voor het verblijf is de prijs doorslaggevend. “Wanneer van twee hotels met dezelfde prijs-kwaliteit er één ecologisch is, dan wordt resoluut voor duurzaamheid gekozen. Bij een prijsverschil, geniet het goedkoopste echter de voorkeur” verduidelijkte Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus.
De reissector is zich ook bewust van de ecologische impact. Bijna alle exposanten bieden tijdens het komende Vakantiesalon in Brussel dan ook tal van mogelijkheden om de ecologische voetafdruk te verminderen. Zo kunnen bezoekers zich op het Vakantiesalon inschrijven voor de Eneco Clean Beach Cup die doorgaat op 22 maart.

Andere trends
Onder het mom van ‘Traveling is Sharing’ sharen vooral millenials hun reisimpressies via social media. 70% van deze jongeren zegt dat deze posts een inspiratiebron zijn voor familie en vrienden.De manier van boeken is ook frappant. Hoewel iedereen zich vrijwel eerst online informeert over de reisbestemming, boekt 29% nog via een reisbureau. Boeken bij een reisprofessional biedt voordelen zoals advies op maat, gespreid betalen en minder zorgen. Ook de financiële zekerheid bij problemen van de touroperator speelt een rol. Bij online boeken heb je die garantie niet en bovendien moet je onmiddellijk betalen en vaak zijn de creditcards beperkt tot 1250 euro.

Sra. Norma Goicochea Estenoz, ambassadrice van Cuba in België

Gastland Cuba
Cuba wordt vaak geassocieerd met mojito, salsa en oldtimers. “Cuba heeft echter meer te bieden. Naast het historisch en cultureel patrimonium is Cuba ook een topper wat natuur en gastronomie betreft. En Cuba engageert zich ook op gebied van duurzaam toerisme” vertelde Norma Goicochea Estenoz, ambassadrice van Cuba in België. Bezoekers van het Vakantiesalon kunnen in Hall 3 uitgebreid kennis maken met de bestemmingen en troeven van dit Caraïbisch eiland. Cuba is trouwens geen onbekende bestemming want in 2019 kozen 17.499 Belgen Cuba als reisbestemming.

Praktisch:Het 62e Vakantiesalon Brussel gaat van 6 tot 9 februari in Brussels Expo.  Info: www.vakantiesalon.eu

Belgen boeken ecologisch maar vooral prijsbewust

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.