Feniks 2020 zet de wederopbouw na WO1 in de kijker

Westtoer pakt dit jaar uit met een uniek cultuur-toeristisch programma rond de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. Naast tal van tentoonstellingen en evenementen worden dit jaar ook drie uitkijktorens, twee fietsroutes, een landschapswandelroute en een stadsroute geopend.

Feniks 2020
Ook na de eeuwherdenking van De Groote Oorlog blijft het verleden in het DNA van de Westhoek gegrift. De Eerste Wereldoorlog had tientallen dorpen en steden langs het front volledig van de kaart geveegd. Na de Wapenstilstand in november 1918 was de streek één desolaat gebied. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de Westhoek krabbelde recht en herrees als een Feniks uit zijn as. Op tien jaar tijd was de wederopbouw grotendeels voltooid. Deze wederopbouw bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de Westhoek.

Met Feniks 2020 heeft het provinciebedrijf Westtoer/Toerisme Westhoek een uniek cultuur-historisch project uitgewerkt waarbij het verhaal verteld wordt van de terugkeer van de bewoners en de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Met dit topthema wil men de hedendaagse toerist inspireren voor een herhaalbezoek.

Van begin maart tot eind november staan tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken in het project. Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Grote publieksevenementen zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide en in het stadscentrum van Nieuwpoort. Feniks-project af.

Drie nieuwe uitkijktorens
Dankzij Horizon 2025, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer worden er de komende jaren in de ganse provincie heel wat uitkijkpunten gerealiseerd. Naast het bouwen van nieuwe uitkijktorens worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht, zoals kerken en watertorens, toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Vanaf 28 mei is de Sint-Niklaastoren in Veurne te bezoeken. De toren is gratis toegankelijk. Wie de 214 trappen beklimt, ontdekt een prachtig panoramisch 360° zicht over de streek. Vanop de toren zijn de zee, het Heuvelland met de Kemmelberg, de IJzertoren in Diksmuide en zelfs Duinkerke te zien.

Vanaf deze zomer is ook de Sint-Niklaastoren in Mesen toegankelijk voor bezoekers. De toren biedt een weids uitzicht op de heuvelrug van het Heuvelland. Ook de Leievallei, de skyline van Rijsel en de Noord-Franse ‘terrils’ zijn te zien vanop de kerktoren.

Dit jaar wordt de toren van de voormalige Brouwerij-Mouterij Sint-Joris in Reningelst gerestaureerd en ingericht als belevingsplatform. De mouterijtoren maakt deel uit van De Kinderbrouwerij en biedt een uitzicht op de West-Vlaamse heuvelrug.

Nieuwe fietsroutes
Op 4 april wordt de Westkustfietsroute geopend. De route wordt de eerste in een reeks van 24 nieuwe West-Vlaamse fietsroutes. Met diverse startpunten kunnen fietsers de mooiste plekken van De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort en Veurne ontdekken. De route is 48,5 km lang en bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Een tweede nieuwe fietsroute is de ‘Hoppelandfietsroute’ in Poperinge en Vleteren die in september voorgesteld wordt en leidt langs brouwerijen, hoppevelden, hopboerderijen en authentieke adressen. Het nieuwe fietstraject is een extra aanbod voor bezoekers aan de driejaarlijkse Hoppestoet in Poperinge op 20 september.

Op stap in de Palingbeek en in Mesen
In het aanloop naar het verlengd weekend van 1 mei wordt de provinciale Palingbeekwandelroute (12 km) geopend. Een soort ‘best-off’-wandeling brengt de stappers onder meer langs Hill 60, The Bluff, Astrolab Iris, het ‘Coming World Remember Me – monument’, het speeldomein en het bezoekerscentrum. In Mesen kan je vanaf deze zomer een provinciale stadswandeling van 3,5 km maken langs de Ierse vredestoren, het New Zealand Memorial, het ‘Peace field’ en de Sint-Niklaaskerk met gloednieuwe toegankelijke toren.

Praktisch
De kaart met het volledige aanbod van Feniks 2020 is gratis verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme. De uitgebreide bezoekersgids ‘Terug naar de Westhoek, de wederopbouw na WO I’ kost €5 (bij de diensten voor toerisme en bij Westtoer).
De toeristische kaarten over de Westhoek en De Groote Oorlog zijn gratis verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme. Ook de 21ste editie van de streekpocket ‘De Grote Goesting’ is gratis beschikbaar in de toerismekantoren en bij logiesuitbaters, net zoals de Westhoek voordeelpas 2020. Brochures en kaarten zijn te verkrijgen bij shop.westtoer.be.

Info: www.toerismewesthoek.bewww.Feniks2020.be

Foto’s Jan D’Hondt