Suske en Wiske sporen in nieuw album en op tentoonstelling

Op 10 februari verschijnt het 356e album van Suske en Wiske met als titel ‘Suske en Wiske – De Fluitende Olifant’. Bij die gelegenheid loopt in het Train World museum in Schaarbeek een mini-tentoonstelling met als titel ‘Op het spoor van Suske en Wiske’.

Trainlovers
Suske en Wiske zijn met het nieuwste album niet aan hun eerste treinrit toe. Treinen hebben altijd al een prominente rol gespeeld in de bekendste albums van Willy Vandersteen. ‘Voor de mini-tentoonstelling ‘Op het spoor van Suske en Wiske’ zijn we in het verleden van Suske en Wiske gedoken om te kijken welke treinavonturen ze nog beleefd hebben en dat zijn er heel wat’ verduidelijkt Bert Van Loy van Standaard Uitgeverij.

‘Treinritten zijn een dankbaar gegeven want zij bieden een ideaal decor voor een explosieve scène. Naast fantastische actiescènes krijgt de lezer er bovenop ook prachtige architecturale tekeningen van Belgische en buitenlandse treinstations’ vervolgt Niels van der Made, voorzitter van De Fameuze Fanclub van Suske en Wiske en curator van de tentoonstelling.

Het station van Antwerpen uit het album Amoras

Collectors item
Tekenaar Luc Morjaeu en scenarist Peter Van Gucht, het huidige team achter Suske en Wiske, gaat regelmatig de nostalgische toer op. Ze maken daarbij dankbaar gebruik van Barabas’ teletijdmachine om de stoomtreinen van weleer door de nieuwe belevenissen van Suske en Wiske te laten sporen.
In ‘De fluitende olifant’ wil Barabas onze vrienden trakteren op een ticket voor de eerste treinrit in België. Eén van de machinisten blijkt Barabas zijn over-over-overgrootmoeder Miranda te zijn . Maar als Lambik een man tegenhoudt die hem brutaal uit de weg duwt, verdwijnt Barabas plots in het niets.  De bewuste man is een privédetective die een saboteur volgt die een aanslag op de trein plande.
Onze vrienden vrezen dat ze de geschiedenis hebben veranderd en dat Miranda de aanslag niet zal overleven, waardoor Barabas nooit geboren zal worden.  Het is dan ook de taak van Suske en Wiske om de aanslag op de eerste trein te verhinderen… 
Speciaal voor de verzamelaars verschijnt een exclusief verzamelalbum van De fluitende Olifant in een beperkte oplage van 2.500 exemplaren.  Dit album bevat 8 extra pagina’s met interessante info over Train World en de geschiedenis van de Belgische spoorwegen en een spelletjeskatern voor de jonge fans.

Originele schetsen
Bezoekers aan de tentoonstelling in Train World ontdekken niet enkel het nieuwe album, maar kunnen ook aan de hand van originele tekeningen en schetsen zien hoe een stripalbum tot stand komt.  Zij krijgen ook een overzicht van de albums waarin treinen een rol spelen. Echte ‘treinalbums’ zijn Het Sprekende Testament (1957), De Texasrakkers (1959) en De Gouden Locomotief (1976), maar ook in andere albums zoals De avonturen van Rikki en Wiske in Chokowakije (1945) , De Bokkerijders (1948), Bibbergoud (1949), De Zwarte Zwaan (1958), De klankentapper (1961),  … dook er een trein op. Ook na de restyling van de reeks in 2017 komt de romantiek van het spoor nog verschillende keren aan bod wanneer Suske en Wiske zich naar het verleden laten flitsen zoals in Het Monamysterie (2017) en Operatie Siggy (2018).

Drie ’treinalbums’

Originele schetsen
Bezoekers aan de tentoonstelling in Train World ontdekken niet enkel het nieuwe album, maar kunnen ook aan de hand van originele tekeningen en schetsen zien hoe een stripalbum tot stand komt.  Zij krijgen ook een overzicht van de albums waarin treinen een rol spelen. Echte ‘treinalbums’ zijn Het Sprekende Testament (1957), De Texasrakkers (1959) en De Gouden Locomotief (1976), maar ook in andere albums zoals De avonturen van Rikki en Wiske in Chokowakije (1945) , De Bokkerijders (1948), Bibbergoud (1949), De Zwarte Zwaan (1958), De klankentapper (1961),  … dook er een trein op. Ook na de restyling van de reeks in 2017 komt de romantiek van het spoor nog verschillende keren aan bod wanneer Suske en Wiske zich naar het verleden laten flitsen zoals in Het Monamysterie (2017) en Operatie Siggy (2018).

Originele schetsen uit het album Amoras

Praktisch: de mini-tentoonstelling ‘Op het spoor van Suske en Wiske’ in Train World, Station Schaarbeek loopt tot 7 maart 2021. Info en tickets: www.trainworld.be
Het unieke vezamelalbum De fluitende Olifant kost 7,99 euro en is te koop in de Suske en Wiske-popupshop evenals een speciale Suske en Wiske chocoladereep, albums uit de Amoras-reeks, de Schanulleke-pop,…