BOZAR gesloten tot en met 25 januari

Wegens de brand op het dak van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten blijven zowel het gebouw als de tentoonstellingen gesloten tot en met 25 januari. Ook de geplande online evenementen worden tot dan opgeschort.

Maandag 18 januari omstreeks 16 uur brak brand uit op  het dak van het Paleis voor Schone Kunsten, aan de kant van de Koningsstraat. Het vuur situeerde zich bij een van de koeltorens op het dak en verspreidde zich tussen het dak en het plafond, wat het blussen bijzonder moeilijk maakte. De brandweer kwam snel ter plaatse en tegen 21.30 uur was de blusoperatie afgerond. Gelukkig heeft de brand zich niet uitgebreid naar de omliggende gebouwen en ook niet naar binnen.  BOZAR wacht verdere expertises af om een concrete inschatting te kunnen maken van de geleden schade.

Waterschade

Is de brandschade eerder beperkt gebleven dan kan dit niet gezegd worden van de waterschade. De grote Henri Le Boeuf-concertzaal waar ook de koningin Elisabethwedstrijden plaats vinden,  is langs de rechtse zijde voor het podium en aan het orgel getroffen door waterschade. Directeur Muziek Jérôme Giersé werkt samen met de experts om de schade aan dit belangrijke patrimonium zoveel mogelijk te beperken. Wat betreft de tentoonstellingen is voornamelijk het circuit aan de Koningsstraat getroffen. De tentoonstelling die daar liep, ‘Danser brut’ was gelukkig net afgebouwd. De werken van Philippe Vandenberg Molenbeek die zich bevonden in de Antichambres aan de Koningsstraat zijn intussen geëvacueerd en zullen nader onderzocht worden. Het andere grote tentoonstellingscircuit, aan de kant van de Ravensteinstraat waar hotel Beethoven en Facing Van Eyck momenteel lopen, zou grotendeels gespaard zijn.  Directeur Tentoonstellingen Sophie Lauwers bekijkt samen met haar team welke acties verder ondernomen moeten worden voor de veiligheid van de kunstwerken.

foto concertzaal Henri Le Boeuf ©BOZAR