Verdwenen Zwinhavens virtueel tot leven gewekt

De 14e en 15e eeuw waren gouden tijden voor Brugge en de Zwinhavens.  De verzanding van de Zwingeul maakte echter een einde aan die glorietijd. Een uitgebreid onderzoek van de Universiteit Gent groeide uit tot ‘Verdwenen Zwinhavens’, een uniek project dat vanaf 3 juli via VR en AR de fascinerende wereld van de verdwenen Zwingeul en haar middeleeuwse Zwinhavens doet herleven in een tentoonstelling en een fietsroute.

Door zijn ligging op het snijpunt van land- en zeewegen kon Brugge zich ontwikkelen tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa.  Prof. James Murray noemde het Brugge van de 13e-14e eeuw zelfs de wieg van het kapitalisme. De stad had haar bloei vooral te danken aan het netwerk van de  voorhavens Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter-Muide en Sluis. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. De rol van Brugge als metropool was uitgespeeld…

Unieke tentoonstelling
Na jarenlang interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent worden de verdwenen Zwinhavens nu voor het eerst virtueel tot leven gewekt in de exporuimte en het kijkcentrum van het Zwin Natuur Park. Bezoekers kunnen er via virtuele realiteit (VR) en verhoogde realiteit (AR: Augmented Reality) kijken naar de Zwinhavens van toen.

Op het centrale schaalmodel wordt de evolutie van het Zwin en de stadjes geprojecteerd via AR-technologie. De bezoeker ziet het ontstaan en het verdwijnen van de Zwingeul. Ook de havenstadjes worden uitgelicht en getoond. In het schaalmodel worden objecten uit het onderzoek geïntegreerd en getoond bij de havens waar ze gevonden werden.

In de interactieve Sandbox kan je zelf de Zwingeul namaken in het zand. Water, regen, hoogtes, … worden geprojecteerd via AR technologie. Je ervaart zelf wat de effecten zijn van de wisselwerking tussen mens, water en zand op het landschap.

In de immersieve ruimte vaart de bezoeker tijdens een virtuele boottocht vanuit de Noordzee de Zwingeul binnen langs Sluis over Hoeke en Monnikerede naar Brugge.  Ook de dagelijkse activiteiten in de toenmalige havens komen opnieuw tot leven.

In het kijkcentrum van het Zwin Natuur Park heb je zicht op de Zwinvlakte. Hier staan 2 mini Timescope VR-kijkers waarbij je de evolutie van de Zwingeul en het omringende landschap en de natuur doorheen de tijd kan zien. Door de dronebeelden lijkt het of de bezoeker als een vogel over het Zwin vliegt en zo de landschapsevolutie van deze Europese topnatuur ontdekt.

Fietsroute met VR-kijker
Vanaf 3 juli en dit tot 2023 is er ook een thematische bewegwijzerde fietsroute. De route is 60 km lang met start in Brugge, Damme, Suis of het Zwin Natuur Park. Men kan ook fietsen in korte lussen en er is een gratis fietskaart voorzien. De fietsroute is door de link met de virtuele realiteit uniek in Vlaanderen en Nederland. Fietsers komen via de VR-kijkers met een 360° zicht terecht in het virtuele middeleeuwse landschap van het Zwin en de verdwenen havens van Sluis, Monnikerede, Damme en Brugge.  Naast de VR-kijkers in het Zwin Natuur Park, zijn er ook nog 4 gratis outdoor VR-kijkers beschikbaar langs de nieuwe fietsroute.

Praktisch: de tentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’ loopt van 3 juli tot 7 november in het Zwin Natuur Park. Tickets zijn beschikbaar vanaf eind juni en kosten online €10; kinderen van 6 tot 17 betalen €5. Tickets aan de kassa kosten €12 en €5.  Het bezoek aan de expo is in het toegangsticket tot het Zwin Natuur Park inbegrepen.
Info: http://verdwenen-zwinhavens.be
foto’s: ©Verdwenen Zwinhavens