Ondeugend koken met ‘Vijftig tinten balletjes’

Een boek waarvan de titel begint met ‘Vijftig tinten’ werkt suggestief en doet onmiddellijk denken aan de roman van E.L. James. Met als ondertitel ‘zinnenprikkelende verhalen en recepten’ is ‘Vijftig tinten balletjes’, een ondeugend kookboek met vijftig zinnelijke recepten voor de perfecte balletjes afgewisseld met pittige verhalen.

Uniek
Kok Stefaan Daeninck, de man achter Culinair Ateljee, droomde er al lang van om een kookboek over en mét ballen te maken. Met foodfotograaf Bart Van Leuven en Debbie Braekez, schrijfster van erotische kortverhalen ontstond een harmonieuze samenwerking waardoor ‘Vijftig tinten balletjes’ een unieke mix is van een verhalenboek en een kookboek met heerlijke gerechten en prachtige foto’s. Het boek begint met het voorspel, gevolgd door zes hoofdstukken: Perfect Gehakt, Doe maar groenten, Het zilte nat, Lekker gevuld, Oooh ja, zoet! en Om aan te nippen. Tot slot is er ook nog een naspel en een woordje van de chef.

Zinnenprikkelend
In het voorspel maken we kennis met Mevrouw die een onaangename culinaire ervaring had met gehaktballen.  Ze onderneemt een zoektocht naar perfecte ballen en geeft zich hiervoor vijftig kansen. Haar zoektocht loopt doorheen de zes thema’s en de verhalen krijgen in de stijl van vijftig tinten ook een erotisch getinte tussentitel zoals verleidelijke massage, hete pepers, ochtendballen, jaloerse mossel, glinsterend van verlangen, de beste zoenen sinds lang,… De verhalen wisselen af met in totaal 50 recepten, gaande van gehaktballetjes  tot rijst-, vis- en aardappelballetjes  en als zoete zonde chocozoenen met rozen, croque en bouche, sangria met balletjes en cocktail pêche melba. Elk recept is berekend voor twee personen en wordt duidelijk beschreven.    

Mentor
‘Heb jij ballen aan je lijf, Jonge Kok?’ vroeg Mevrouw die als culinair recensente op zoek is naar het ultieme ballengenot.  En omdat de ballen die Mevrouw tijdens het voorspel geproefd had naar karton smaakten, wil zij Jonge Kok scouten bij het creëren van de lekkerste ballen.  Niet wachtend op zijn reactie sleurt ze hem aan zijn hand mee de keuken in waar hij kan beginnen met balletjes voor groentjes…   Na gevulde courgette met tomaat, maakt hij achtereenvolgens Luikse ballen en Antwerpse ballen met krieken.  Terwijl zij tijdens een ‘verleidelijke massage’ het gehakt kneedt laat zij hem voelen hoe hij een perfect rond balletje kan maken.  Het lukt hem en doorheen de volgende hoofdstukken stijgt ook de zinnelijke spanning tot een hoogtepunt…

Praktisch: Vijftig tinten balletjes- zinnenprikkelende verhalen en recepten van Stefaan Daeninck, Debbie Brackez en Bart Van Leuven werd uitgegeven bij Lannoo. Het boek telt 162 pagina’s en kost 20,99 euro.