Beleef het Lam Gods zoals u het nog nooit zag

Maandag 29 maart opent het nieuwe bezoekerscentrum van het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal.  Tijdens een virtual reality tour beleven bezoekers de bewogen geschiedenis van de kathedraal en het Lam Gods waarna ze in de Sacramentskapel het drieluik kunnen bewonderen.

Het bezoek start in de prachtige romaanse crypte van de kathedraal.  Elke bezoeker krijgt een  Augmented Reality bril of AR-tablet die een virtuele 3D-holografische laag legt op de reële wereld.  De bezoeker wordt als het ware teruggeflitst naar de tijd waarin het Lam Gods geschilderd werd.   Deze ervaring wordt versterkt door een levendige storytelling.  Na het verhaal over de bouwevolutie van de kathedraal belandt de bezoeker in het atelier van Jan Van Eyck die de laatste hand legt aan het paneel met opdrachtgever en mecenas Joos Vijd. De bezoeker is ook getuige van alles wat het drieluik gedurende zes eeuwen doorstond, totdat het na het Verdrag van Versailles in 1919 zijn definitieve plaats in de Sint-Baafskathedraal kreeg.  Tijdens de VR-tour in de crypte ziet de bezoeker ook de unieke muurschilderijen en enkele topstukken waaronder het 9e-eeuwse Evangelarium van Livinus en de grafsteen van Hubert van Eyck.

Creatief ingenieurswerk
Via de lift of trap komt de bezoeker naar de hoger gelegen kooromgang en de Sacramentskapel waar het Lam Gods in een vitrine opgesteld staat.  Deze vitrine van 6 m hoog en 100m3 groot is een robuuste klimaatkamer met een constante temperatuur, ongeacht de temperatuur in de rest van de onverwarmde kathedraal.  Het retabel hangt op aan een stalen draagstructuur die pneumatisch gestuurd is om de beweging van de zijpanelen mogelijk te maken. Er zijn grote inbraakveilige deuren waardoor een vlotte evacuatie van de houten panelen bij calamiteiten mogelijk is.  Het felle licht dat door de prachtige gekleurde glas-in-lood ramen binnenvalt, kan met gordijnen afgeschermd worden zodat de bezoekers onder ideale omstandigheden kunnen genieten van alle details van het kunstwerk.  

AlfaVision
Het gebruik van Augmented Reality (AR) is een revolutionaire innovatie voor musea en erfgoedsites die bezoekers een schat aan informatie en een unieke beleving bezorgen. Voor AlfaVision, een Vlaams bedrijf met hoofdkantoor in Brugge en bijkantoren in London, Boekarest, Istanbul en Bakoe, is het bezoekerscentrum van het Lam Gods het grootste binnenlandse AR-project. Hans Vandamme, oprichter en mede-eigenaar van AlfaVision verduidelijkt dat AR de aangewezen technologie is: ‘Zo hebben we in dit uniek historische erfgoed waar ook lithurgische diensten plaatsvinden geen externe hardware nodig, behalve de comfortabel draagbare AR-bril die de bezoeker opzet of de tablet die hij bij zich draagt. Op die manier wordt de religieuze functie van de Sint-Baafskathedraal niet verstoord door multimediale opstellingen. Om de bezoeker een maximale ervaring te bezorgen, werden maar liefst veertig verschillende versies ontwikkeld. Er zijn negen talenversies met daarbinnen telkens de keuze tussen een korte tour van 30 of een lange tour van 60 minuten en de keuze tussen een standaardtour en een tour ‘master of detail’. Er is ook een versie voor blinden en slechtzienden en een family tour.

Lovende reacties
Lode Van Hecke, bisschop van Gent die samen met Vlaams minister-president Jan Jambon de gedenkplaat onthulde is uiterst dankbaar met het resultaat: ‘Op een unieke manier wordt hier religieus en christelijk erfgoed ontsloten. Dat is niet alleen belangrijk omwille van het verleden, maar meer nog voor vandaag en morgen’ besluit hij. Voor Jan Jambon is Jan Van Eyck een virtuoos genie. Zowel de schitterende restauratie als de omstandigheden waarin men het Lam Gods voortaan kan bewonderen, vindt hij verbluffend. Voor Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, is het Lam Gods een topstuk, maar ook de kathedraal waarin het kunstwerk zich bevindt is een architecturaal pareltje. De Vlaamse regering investeerde 10 miljoen in de restauratie van het gebouw. Praktisch: info, tickets en reservaties via www.sintbaafskathedraal.be