Van 22 mei tot 3 oktober wordt in herdenkt De Panne ‘Operatie Dynamo’ die bij het begin van de Tweede wereldoorlog meer dan 300.000 geallieerde militairen evacueerde.  Naast een historische tentoonstelling is er ook een themawandeling en een concert met Lady Linn.

The Miracle of Dunkirk
‘Operatie Dynamo’ is een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie vond plaats tussen 26 mei en 4 juni 1940 op het strand van Duinkerke en had als doel om de Britse expeditionaire troepen in Duinkerke te evacueren.  Operatie Dynamo wordt omschreven als ‘The Miracle of Dunkirk’, maar de grootscheepse evacuatie ging verder dan Duinkerke. Aan alle stranden van Mardyck tot voorbij De Panne werden massaal veel soldaten opgepikt. Ondertussen kreeg de hele regio te maken met bombardementen en luchtaanvallen. Op zaterdag 18 mei 1940 bombardeerden Duitse vliegtuigen Duinkerke. Vanop het strand van De Panne keken heel wat inwoners gedurende veertien dagen hoe hevig de branden in de haven van Duinkerke woedden. De Belgische regering verbleef in Hotel Terlinck en vergaderde driemaal daags over de stand van zaken. Maandag 20 mei startte het Britse leger met de evacuatie van haar troepen onder de codenaam ‘Operatie Dynamo’,  vernoemd naar de dynamokamer van het marinehoofdkwartier onder Dover Castle waar de evacuatie gepland werd. Tussen militaire doelwitten en onschuldige burgerbevolking was er geen onderscheid meer.  Ook de zee was letterlijk een mijnenveld. Militair heeft Duitsland deze strijd gewonnen maar tactisch was dit niet het geval. Ruim 330.000 militairen, waarvan bijna 140.000 niet Britten konden door ‘Operatie Dynamo’ Engeland bereiken. De meerderheid kon vertrekken vanuit de haven van Duinkerke, maar één derde moest via de stranden en de geïmproviseerde pieren van Bray-Dunes en De Panne inschepen. 

Gevarieerd programma
De Panne had vorig jaar al een herdenkingsprogramma uitgewerkt, maar door corona kon dit niet doorgaan.  Volgens Schepen Cindy Verbrugge had de pandemie ook iets positiefs: ‘Het uitstel deed ons nog meer stilstaan bij de herdenkingsmogelijkheden. Het spoor van een traditionele tentoonstelling werd verlaten en samen met de collega’s van de dienst Cultuur, Westtoer, Karakters en Geert Gombeir werd een divers programma uitgewerkt, vol culturele beleving met zowel woord als beeld, muziek, film, … die zowel groot als klein aanspreekt’.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 3-tentoonstelling-in-villa-Chalutier-1024x672.jpg

In Villa Chalutier aan de Bortierlaan loopt een historische tentoonstelling  ‘Ook in De Panne een militair mirakel’ waarbij naast het militaire aspect ook verteld wordt welke invloed Operatie Dynamo had op het dagelijks leven in De Panne.

Een themawandeling van 2,5 km leidt de bezoeker langs vier strandcabines die elk een bepaald aspect van Operatie Dynamo behandelen. Naast Lady Linn & Vera Lynn komen ook Poëzie, Ooggetuigen en Little ships aan bod.
Vanaf 1 juli is er ook een doe-tocht voor families. Op 26 augustus geeft Luc Vanacker een lezing over ‘Operatie Dynamo, de evacuatie van 330.000 militairen’.  Op 2 oktober gaat in het Proximustheater in De Panne het concert ‘Van Vera Lynn tot Lady Linn’ waarbij Lady Linn de iconische songs van Marlene Dietrich, Edith Piaf en Vera Lynn zal brengen.  In het kader van Beaufort wordt op het strand het herdenkingsmonument ‘Cast Away’ geïnstalleerd. Tot en met 3 oktober zijn er nog tal van randactiviteiten rond Operatie Dynamo voorzien.

Praktisch: alle praktische info en de coronamaatregelen zijn terug te vinden op www.depanne.be/musea en op www.operatiedynamo.be

De Panne herdenkt Operatie Dynamo

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.