Zottegemnaar reconstrueert ‘Rechtvaardige Rechters’

Het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters blijft heel wat Vlamingen intrigeren en ook inspireren.  Zottegemnaar Mark Van Crombrugge maakte een reconstructie van het verdwenen paneel terwijl de jonge creators Joni Van Swalm en Lander Severins een Instagram-pagina maakten om de zoektocht nieuw leven in te blazen.

In de nacht van 10 op 11 april 1934 werden in de Gentse Sint-Baafskathedraal twee panelen uit het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck gestolen. Het paneel met Sint-Jan de Doper werd teruggevonden maar het paneel van de Rechtvaardige Rechters is nog steeds niet terecht. Ondanks talloze theorieën en zoektochten blijft het een groot mysterie. ‘Het is het Gentse Loch Ness. Het blijft een groot vraagteken of we het ooit zullen terugvinden’ zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.  En toch blijft dit mysterie ook  na 87 jaar de bevolking beroeren. 

Instagram
De zoektocht naar het verdwenen paneel beroert ook de jeugd. De jonge creators Joni Van Swalm en Lander Severins richtten begin mei de Instagram-pagina ‘lamgodsgezocht’ op om de zoektocht nieuw leven in te blazen. Ook hierover is minister Diependaele in de wolken: ‘Het is fantastisch om te zien hoe deze twee creatievelingen de zoektocht heropenen. Met hun Instagram-account vatten ze de queeste aan en onderzoeken ze vier mogelijke vindplaatsen: de Sint-Baafskathedraal zelf, de Kalandeberg, het huis tussen het stamcafé van Goedertier en het huis van Van Eyck en de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen’. Tijdens hun zoektocht nemen de twee creators bovendien hun volgers mee op avontuur zodat vooral ook jongeren kunnen kennis maken met de grootste kunstroof uit de Vlaamse geschiedenis.

Reconstructie
Omdat de Rechtvaardige Rechters niet gevonden werden, maakte Jef Van der Veken in 1941 een exacte reconstructie van het verdwenen paneel. Deze reconstructie vervolledigt sindsdien het retabel. ‘Maar vandaag kunnen we daar een tweede reconstructie naast hangen’ vertelt minister Diependaele.  Geïntrigeerd door de verschillende zoektochten besloot Zottegemnaar Mark Van Crombrugge om zelf een reconstructie te maken van het verdwenen paneel.  De kunstenaar baseerde zich hiervoor op foto’s uit 1930.  Hij werkte zes maanden aan de reconstructie die het werk van Van der Veken zo sterk benadert dat je het verschil tussen beide reconstructies amper met het blote kan zien. 
Toen minister Diependaele over de reconstructie van het paneel door zijn stadsgenoot hoorde, nam hij contact op met de kunstenaar en met het bisdom.  Daardoor hangen er nu schouder aan schouder twee ‘Rechtvaardige Rechters’ in de Sint-Baafskathedraal.