In oktober verschijnt de autobiografie van Urbanus ‘En van waar dit allemaal komt’.  Wat de lezer zich hierbij moet voorstellen, lichtte Urbanus vandaag toe bovenop de oude watertoren van Lembeek.  

Familiewerk
Urbanus heeft zijn biografie zelf geschreven want hij had het niet zo begrepen op een spookschrijver die steeds voor de voeten loopt. Door corona waren er geen optredens en had hij veel tijd maar het was geen gemakkelijke: ‘Telkens ik klaar was met mijn biografie gebeurde er weer iets grappigs dat persé in het boek moest. Mijn verhaal verloopt chronologisch en begint bij mijn geboorte en loopt tot eergisteren… Ik heb hopen persartikels doorgenomen en vroeg aan de journalisten de toelating om foto’s te mogen gebruiken. Als ik de fotograaf niet kende, tekende ik de foto na. Mijn echtgenote Nadine leest al de teksten na en dochter Liesa staat in voor de grafische vormgeving’. 

Miserie camoufleren
Urbanus heeft zich voor zijn biografie gefocust op belangrijke en onnozele momenten, vooral diegene waar veel emotie en humor mee gepaard gaat. ‘Daar vertel ik het liefst over’ verduidelijkt de komiek.  En meteen begint hij met het verhaal over zijn geboorte die drie dagen duurde.  Op school viel het ook niet altijd mee want kleine Urbain had flaporen en astma. In de turnles piepten zijn longen al na 100 meter lopen zodat hij uitgelachen werd.  Maar hij haalde streken uit om miserie te camoufleren.
Als bakker met astma kon hij zich laten afkeuren voor het leger. Maar Urbanus vertelde de dokters dat hij geen longproblemen had en zeer lang onder water kon zwemmen. ‘Die dokters waren te zeer gefocust op de komedianten die wilden afgekeurd worden en ik werd goedgekeurd.  Toen ik dat thuis vertelde, zei onze pa dat er zeker te weinig soldaten waren en dat dit wellicht kwam omdat de Russen al aan de deur stonden’. In de kazerne in Aarlen noemden ze hem ‘sale Flamin’ en vloog hij vaak in het cachot omdat hij streken uithaalde.
Op zijn 20 ste trok hij liftend naar Kathmandu en met zijn beste vriend ging hij naar Afghanistan, Irak en Iran. Onderweg kwamen ze Ieren tegen en samen haalden ze ook daar streken uit.  Zo weerklonk er op een morgen geen islamitisch gezang maar ‘Satisfaction’ van The Rolling Stones uit de toren van de minaret.

Humor
De autobiografie van Urbanus wordt een kanjer van 500 pagina’s met 37 hoofdstukken vol anekdotes uit zijn jeugd, leven en carrière.
‘Ik wil met mijn boek de lezers entertainen alsof ze naar één van mijn theatershows aan het kijken zijn. Een wereld omringt door zeep, een Bakske vol met stroopwafels, een Hit en een Tit, plezante prentjes, stoute statements en nog ne Choco ook. 100.000% Urbanus dus’, voegt hij er aan toe. Maar de tijden veranderen, ook voor een komiek als Urbanus.  ‘Vroeger kon je lachen met alles en iedereen, maar mensen worden steeds gevoeliger. Ik heb al verschillende keren passages herlezen en aangepast. Ik flap er soms nog wel eens iets uit, maar sowieso wil ik nooit mensen kwetsen. Kamagurka zei ooit: de vraag is niet hoe ver je kan gaan met humor, maar hoe ver je kan gaan met ernst’.

Praktisch
De biografie van Urbanus ‘En van waar dat allemaal komt’ telt 500 pagina’s en kost 30 euro. Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer en verschijnt in oktober. Een gesigneerd exemplaar + gratis bladwijzer kan nu al gereserveerd worden via www.urbanuswebshop.be en via www.comedyshows.be/urbanus

Urbanus stelt biografie voor

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.