Genieten van Hagelandse wijn tijdens ‘Sprankelend Hageland’

Op wijdomein Vandeurzen in Linden werd de Hagelandse wijncampagne ‘Sprankelend Hageland’ afgetrapt.  Met de aromakaart in de hand kan men tijdens de vier wijnweekends van 21 augustus tot en met 12 september via verschillende fiets- en wandelroutes de Hagelandse wijndomeinen en wijngaarden leren kennen.

Het waren de Romeinen die de druiventeelt in Europa en dus ook in ons land invoerden.  Het duurde echter tot de middeleeuwen eer de eerste wijngaarden in het Hageland opdoken.  Door het wisselend succes verdween de wijnbouw in de 19e eeuw. In de jaren 70 van vorige eeuw kende de wijnbouw een remonte en er werden steeds meer wijnstokken geplant op de zuidelijke heuvels.  Met hun kennis van zaken, intensieve druivenselectie en liefde voor de wijn slagen de Hagelandse gepassioneerde hobbyboer en beroepswijnmaker er in om jaar na jaar kwalitatieve wijnen te produceren. Een bekroning voor hun noeste werk kwam er in 1997 toen de Hagelandse wijn als eerste Belgische wijn de herkomstbenaming ‘Gecontroleerde Oorsprongs Benaming Hageland’ ontving.
Dé Hagelandse wijn bestaat niet. De befaamde ondergrond van ijzerzandsteen en de creativiteit van de wijnbouwers zorgen voor een enorme variatie, van wit over rood en rosé tot met of zonder bubbels. Deze diversiteit nodigt alvast uit om een Hagelands wijntje te proeven.

Geen wijnfeesten
Wie alles wil te weten komen over de Hagelandse wijn moet beslist het boeiende bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal bezoeken. De Wezemaalse wijnfeesten kunnen voor het tweede jaar op rij echter niet doorgaan en daarom besloten de organisatoren om aan te sluiten bij ‘Sprankelend Hageland’ waarbij ze gedurende drie weekends de deur van hun wijnkelder open zetten voor het publiek.

Organisatoren en wijnboeren die deelnemen aan ‘Sprankelend Hageland’

Sprankelend programma
Toerisme Vlaams-Brabant organiseert, samen met de gemeenten Tielt-Winge, Holsbeek, Bekkevoort, Geetbets, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen ‘Sprankelend Hageland’. Tijdens de vier weekends van 21 augustus tot en met 12 september nodigen de wijnbouwers het publiek uit voor rondleidingen, proeverijen, fiets- en wandeltochten en andere belevingsactiviteiten. Op de aromakaart staan de verschillende wijnfietsroutes en wijnwandelingen en een voorstelling van de deelnemende wijndomeinen. Deze routes en ook de logeermogelijkheden kunnen ook online geraadpleegd worden via  www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn.
Op 21 en 22 augustus kunnen bezoekers in Tielt-Winge, Holsbeek en Rotselaar een bezoek brengen aan de wijndomeinen Hagelander, Houwaartse wijngaard,  Ten Gaerde, Eiken vat, Eeckhout, de wijnfaktorij, de Lange Eyken, Liemau, Haksberg en Danouise, Ten Bunder, Chartreuzenberg en de steenen muur vzw.
Op 29 augustus kan men terecht in Scherpenheuvel en Rotselaar op de wijndomeinen de steenen muur vzw en Coberger. Op 4 en 5 september zijn in Bekkevoort, Geetbets, Rotselaar en Tielt-Winge de wijndomeinen Kluisberg, Petrushoeve, Hagegoud, Danouise, Haksberg en de steenen muur vzw aan de beurt.  Tijdens het slotweekend van 11 en 12 september opendeuren wijndomein Hageling in Tienen en Vandeurzen in Lubbeek.

De ‘Sprankelende Proefdoos’ vol lekkers uit het Hageland

Nog meer lekkers
Het Hageland heeft ook voortreffelijke streekproducten. In samenwerking met Straffe Streek werd de ‘Sprankelende Proefdoos’ ontwikkeld. In die doos zitten Hagelandse wijnen met bijpassende streekproducten en de aromakaart. De doos is verkrijgbaar bij de Straffe Streekhoekjes in de provincie. Op die manier kunnen bezoekers thuis nog nagenieten van al het lekkers dat het Hageland te bieden heeft. Info: www.straffestreek.be.

Info: www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn