Busfirma’s en Gentse hotels bieden coronaproof citytrips aan

Om deze zomer meer toeristen naar Gent te lokken werken de Gentse hotels samen met busfirma’s door coronaproof groepsreizen aan te bieden.  Een initiatief dat het binnenlands toerisme alvast een boost moet geven.

De beperkende coronamaatregelen weerhouden buitenlandse toeristen ervan om naar Gent te komen. Maar ook binnenlandse toeristen laten het afweten.  Daardoor is de bezettingsgraad in de Gentse hotels fors gedaald en krijgen reisbusfirma’s ook geen opdrachten meer. De Gentse hotels gingen vorige zomer al samen aan tafel zitten met de koepel van reisbusfirma’s om samen coronaproof citytrips aan te bieden. ‘Door de lockdown kon dit plan toen echter niet doorgaan, maar nu is iedereen er klaar voor. Ons land telt 200 autocarbedrijven die in totaal 3000 autocars bezitten en een 4000-tal chauffeurs tewerk stellen. De sector heeft het zeer zwaar: de bussen staan meer dan een jaar stil en ondertussen moet er geïnvesteerd worden en moeten ook de rekeningen betaald worden’ zegt Inge Buytaert van de Beroepsvereniging van Autobus en Autocarondernemers (BAAV).  Er vertrekken dagelijks autocars naar het buitenland maar focussen op het binnenland is de boodschap want in eigen land is er ook heel wat moois te zien.  Op Busfan.be, het forum van BAAV en FBAA staat onder de titel ‘Reizen in België’ het binnenlands reisaanbod van de verschillende busmaatschappijen.

Coronaproof reizen
Eén autocar vervangt 30 auto’s waardoor de bus het groenste vervoermiddel is. Dat een busreis ook helemaal coronaproof kan verlopen, konden we zelf ervaren in een autocar van reisbureau en autocarbedrijf Patteeuw uit Moorslede.  Volgens het nieuw bagage protocol plaatst de chauffeur de bagage van de reizigers in de bagageruimte.   Er mag enkel ingestapt worden via de middendeur waar meteen ook de handen ontsmet worden. Eens plaats genomen in de bus moet iedereen een masker dragen en dit gedurende de hele busrit. Dankzij een nieuw ventilatiesysteem is er constant 100% verse lucht in de bus. De bus wordt voor het vertrek en na elke stop gedesinfecteerd. Het toilet mag niet gebruikt worden, maar er worden extra stops ingelast. De zitplaats van de chauffeur is volledig afgeschermd en de zetel van de gids moet vrij blijven.

Coronaproof hotels
Om Gent te beleven, moet je er minstens ook overnacht hebben. En ook dit kan coronaproof want de Gentse hotels namen reeds de nodige voorzorgen om het verblijf van hun gasten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo worden o.a. de bezette kamers na het vertrek van de gasten gedesinfecteerd en pas na twee dagen weer bezet.  Daarenboven bieden de hotels aantrekkelijke verblijfsarrangementen met extra attenties aan zowel voor deze zomer als voor het najaar.  

Highlights
Dat de Gentse feesten ook dit jaar niet doorgaan is een domper op de feestvreugde van de Gentenaars en de duizenden toeristen die daarvoor afzakken naar de Arteveldestad. Maar Gent heeft zoveel meer te bieden.  Neem nu het nieuwe bezoekerscentrum in Sint-Baafskathedraal en de nieuwe opstelling van het Lam Gods. In het kader van ‘OMG! Van Eyck was here’ kan men nog steeds de Seven Senses Tour , een zintuiglijke wandeling doorheen hartje Gent, maken. Wie Gent vanuit een andere invalshoek wil bekijken, moet beslist een rondvaart maken door de Gentse binnenstad.  In de Sint-Pietersabdij loopt de fototentoonstelling Frida Kahlo en het Huis van Alijn toont gewoontes, tradities en rituelen uit een recent of verder verleden.  In het Industriemuseum kan je een bezoek koppelen aan een gratis wandel-/of fietstocht langs het industrieel erfgoed van Gent.  ‘Sorry, not Sorry’ is het streetart project waarmee Gent een podium geeft aan beoefenaars van deze eigentijdse kunstvorm. Een evenement om naar uit te kijken en een verblijf in Gent te boeken is beslist het Lichtfestival dat doorgaat van 10 tot en met 14 november.
Praktisch: het reisaanbod van de busfirma’s staat op www.busfan.be