Op 21 en 22 augustus organiseert het Maison du Tourisme GREOVA  en het Comité de Soutien des Fromages de Wallonie het 41e Kazenfeest in het park van het Kasteel van Harzé (Aywaille).  Eregast dit jaar is Neufchâtel, een AOP kaas uit Normandië

Kasteel van Harzé (Aywaille)

Lange tijd waren de Waalse kazen een onbekende bij het grote publiek. Vandaag de dag kan men trots zijn op een ruim aanbod van meer dan 700 kazen in de categorieën koeien, geiten en schapen. Walen zijn grootverbruikers van kaas. 80% van hen, waarvan het merendeel 35-plussers, consumeert minstens één keer per week kaas. Op het Kazenfeest zullen kaasproducenten en zuivelboerderijen meer dan 200 kazen aanbieden. Zaterdag 21 augustus openen de verschillende kaasstands om 14 uur. Om 15 uur volgt de feestelijke opening. De kaasstands sluitenom 19 uur maar er is nog animatie tot 33 uur. Zondag openen de kaasstands om 12 uur. Om 15 uur wordt de uitslag bekend gemaakt van de kaaswedstrijd, gevolgd door intronisaties. Het Kazenfeest sluit om 22 uur. Liefhebbers van regionale producten kunnen terecht in ‘La P’tite Auberge’. Gedurende de twee dagen is er doorlopend muzikale animatie, kinderanimatie, een springkasteel en demonstraties. Bezoekers kunnen ook het bakkerijmuseum en zijn molen bezoeken. Michel Vincent, radiopresentator van VivaCité-Luik zal het evenement presenteren. De toegang tot het kazenfeest is gratis.

leden van het Comité de Soutien des Fromages de Wallonie

Eregast
Naar gewoonte is er ook altijd een eregast en die rol is dit jaar toebedeeld aan Neufchâtel, een AOP kaas uit Normandië die al in de Middeleeuwen geproduceerd werd waardoor hij de oudste Normandische kaas is.  De kaas wordt vervaardigd uit rauwe koemelk van het ras Norman. Tijdens de bereiding worden er stukjes rijpere kaas aan de wrongel toegevoegd om de juiste floracultuur te bereiken. Dit zorgt in een later stadium voor de witte donzige korst. Na een rijping van minimum 10 dagen is de kaas klaar voor consumptie. Qua smaak heeft de kaas frisse zuren en tonen van champignons. De kaas wordt in verschillende vormen gemaakt, maar de bekendste is de hartvorm. Volgens de legende is deze vorm ontstaan doordat de vrouwelijke kaasmaaksters tijdens de 100-jarige oorlog verliefd werden op de Engelse stoldaten die in de regio gestationeerd waren.  Een andere verklaring is dat de kaas engelenvleugeltjes voorstelt. Op het Kazenfeest is een delegatie van de Confrérie des Compagnons du Fromage Neufchâtel aanwezig.

Neufchâtel (foto: routesdefromagesdenormandie)

Info: www.fetedufromage.be

41e Kazenfeest op het Kasteel van Harzé

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.