Niets is smakelijker dan een gerecht afwerken met zeezout. Nederlanders kunnen dit voortaan ook met zout van eigen bodem. In Bruinisse bezochten we Zeeuwsche Zoute, de enige Nederlandse zoutziederij die Nederlands zeezout produceert. Nieuw en toch ook weer niet, want in de Romeinse tijd werd in Zeeland al zout gewonnen….

Christian Clerx, fier op zijn Zeeuwsche Zoute

Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx, een geboren en getogen Zeeuw die met de start van Zeeuwsche Zoute een oud Zeeuws ambacht weer nieuw leven wil inblazen. Het idee daarvoor ontstond toen hij voor zijn werk in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten zag hoe men daar zout won. Hij vroeg zich af waarom er geen Zeeuws of Nederlands zeezout bestond. En dus trok hij op een mooie zomerdag in 2018 met een jerrycan naar de dijk om van het zeewater zout te maken.  Het productieproces verliep goed en Christian opende een zoutziederij in een loods in Bruinisse. ‘Momenteel produceren we ongeveer 200 kilo zout per maand. Als klanten hebben we zowel lokale restaurants zoals Bru 17 in Bruinisse als (sterren)restaurants zoals RIJKS in Amsterdam en patissiers zoals Patisserie Tout’ vertelt de zaakvoerder. Inmiddels groeit het team en worden er nieuwe smaakcombinaties uitgeprobeerd. Het productaanbod bestaat momenteel uit Zeeuwsche Zoute puur, Zeeuwsche Zoute gerookt, Zeeuwsche Zoute zeewier en Zeeuwsche Zoute wakame. En er staan nog nieuwe smaken van Zeeuwsche Zoute op stapel…

zout scheppen

Écht Zeeuws
De productie van Zeeuwsche Zoute gebeurt door een combinatie van 500 jaar Zeeuws vakmanschap en moderne technieken. Het verhaal begint bij het water van de Oosterschelde dat bij vloed uit de wateren bij Bruinisse gepompt wordt . Het water is door natuurlijke factoren al gezuiverd maar wordt op de locatie nog extra gefilterd zodat de hoogste kwaliteit van zeezout bekomen wordt. Vervolgens wordt het zeewater verwarmd waardoor het verdampt. Het geconcentreerde zoutwater wordt in kleinere, open pannen gebracht waar het nogmaals verwarmd wordt totdat zich zoutkristallen vormen. De zoutkristallen zakken naar de bodem en worden zorgvuldig uit de pannen geschept en gedroogd in de zoutovens. Het zout is nu klaar om verpakt te worden of om te roken of zeewier of kruiden toe te voegen.

Zeeuwsche Zoute proeven, een zoute bedoening!

In maart 2020 is Zeeuwsche Zoute bekroond met het Zeker Zeeuws Streekproduct, een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert  dat een product écht Zeeuws is en op duurzame wijze geproduceerd wordt. Praktisch: Zeeuwsche Zoute kan besteld worden via de online shop op www.zeeuwschezoute.nl waar ook heel wat lekkere recepten te vinden zijn.

Zeeland heeft nu ook zijn eigen zeezout

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.