De zesde editie van de Gault&Millau chocolatiergids is uit. Bij die gelegenheid werden ook de awards uitgereikt voor de ‘Chocolatier van het Jaar 2022’ voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië en de ‘Discovery of the Year’.

De ’Gault&Millau – Finest chocolatiers in Belgium and Luxemburg 2022’ bevat 114 chocolatiers, waaronder 26 nieuwe adressen. Deze gids geeft een exclusieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinddegustaties. Het is daarenboven opmerkelijk dat steeds meer chocolatiers op zoek gaan naar de beste chocoladebonen ter wereld en die nadien ook zelf branden, malen en van ‘Bean-to-bar’ verwerken in hun ateliers.

De winnaars van de awards ‘Beste chocolatier 2022’

Vier awards
Jannes Deduytschaever uit Gent mocht de award ‘Chocolatier van het Jaar 2022’ voor Vlaanderen in ontvangst nemen. Hij leerde de kneepjes van het vak bij David Maenhout van Chocolatier M in Knokke en bij Joost Arijs in Gent. In 2020 opende hij zijn zaak aan de Mageleinstraat 2 in Gent.  Voor hem moet elke praline een culinaire ervaring zijn waarbij hij geen compromissen toelaat maar een balans vindt tussen verfijning, sfeer, karakter en beleving.
Vanessa Renard (Etterbeek) kreeg de award voor Brussel. Na een carrière in de financiële sector volgde zij meerdere opleidingen voor chocolatier en wist zo een plaats te veroveren in het mannenbastion van de chocolatiers. Zij werkt vooral met bio en fairtrade chocolade, rechtstreeks uit Peru, Haïti of Madagskar. Vanessa werkt graag met specerijen zoals kardemon voor haar pistachepraliné of een bergamotgelei voor haar unieke praliné.
Bernard Schobbens werkte in de telecomsector vooraleer hij overstapte naar chocolatier. Hij liep stage bij Jérôme Grimonpon en Jean-Sébastien Jonné bij L’Alchimie du Chocolat. Eind 2017 opende hij zijn eigen winkel annex atelier in Chaumont-Gistoux waar hij dagelijks pralines op basis van natuurlijke en kwaliteitsvolle ingrediënten vervaardigt.
De ‘Ontdekking van het Jaar 2022’ voor België ging naar Xocolate uit Brussel waar Xavier Declerq sinds 2019 biologische en eerlijke pralines maakt met Haïtiaanse grand cru cacao van de coöperatieve Feccano.  Na een carrière van 30 jaar in de ontwikkelingssamenwerking kent hij de noden in die landen en daarom pleit hij voor meer duurzaamheid van de sector.

Praktisch: de gids voor Chocolatiers 220 telt 80 pagina’s en kost 9,95 euro. De gids is verkrijgbaar via shop.gaultmillau.be  en wordt gratis verzonden. De volledige selectie staat online op www.gaultmillau.be en op www.chocolatierpatissier.be
foto’s: Pieter D’Hoop

Gault&Millau presenteert de beste chocolatiers van 2022

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.