Pistolet Original presenteert ‘haas à la royale’

Pistolet Original neemt dit najaar de gastronomische samenwerking met bevriende chefs weer op. Chef Pascal Devalkeneer van Le Chalet de la Forêt** creëerde Pistolet ‘haas à la royale’, aangepast aan het jachtseizoen.

Valérie Lepla en chef Pascal Devalkeneer, fier op de ‘haas à la royale’

Pistolet Original ontstond 8 jaar geleden nadat Valérie Lepla het idee opvatte om de pistolet als nationaal broodje te helpen (her)ontdekken. In haar broodjes- en delicatessenzaak Pistolet Original aan de Joseph Stevensstraat 24-26 in Brussel  biedt Lepla een assortiment van meer dan 30 bereidingen en recepten, koud of warm, ter plaatse bereid en met zowel hartige als zoete suggesties. Alle producten komen rechtstreeks van de beste Belgische producenten. Zaakvoerster Valérie Lepla kiest voor Belgische kwaliteit en originaliteit en deelt graag haar passie voor smaak, lekkere dingen en kwaliteitsvolle producten.  Jaarlijks werkt Pistolet Original samen met bevriende gastchefs om een gastronomisch broodje te creëren. Dit jaar kon Lepla hiervoor chef Pascal Devalkeneer van het tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt strikken. Pascal werkte samen met grote chefs als Roger Souvereyns van Het Scholteshof.  Na een gastronomische discussie over de bekende haas ’à la royale’ en de herinneringen aan zijn vriend Alain Troubat ontstond spontaan dit nieuwe pistoletrecept.

Herfstbroodje
De Pistolet met haas à la royale is een overheerlijk herfstbroodje dat de typische sfeer en smaken van de jacht oproept. Chef Devalkeneer bereidde een marinade van stevige rode wijn met aromaten waarin hij de hazenpeper gedurende 48 uur liet marineren. Daarna liet hij de hazenbillen samen met spek en boter even aanbakken en na toevoeging van de marinade mocht het geheel gedurende 3 à 4 uur stoven in de oven. Als het vlees vanzelf loskomt van het been is het klaar. Het afgekoelde vlees wordt in rafels getrokken en licht bevochtigd met het ingekookte kooknat. Om te serveren wordt de pistolet verticaal doormidden gesneden. Na het verwijderen van wat kruim, wordt elke halve pistolet met de bereiding gevuld en afgewerkt met reepjes ganzenlever, een paar plakjes champignons, veldsla en champignonpoeder.

Het boek
Valérie Lepla schreef ook een boek, boordevol recepten voor originele en creatieve pistolets.  Wat gedacht van een Amerikaanse pistolet met waterkers of een pistolet met gerookte paling, groene bleekselderij en appels, of de Club met truffelmayonaise? De recepten staan allemaal in het boek.  Daarnaast geeft ze ook nog recepten van enkele specialiteiten uit de Belgische gastronomie zoals carbonnades met speculoos, konijn met geuze of zelfs vol-au-vent. Het boek werd (enkel in het Frans) uitgegeven bij Renaissance du livre, en telt 224 pagina’s.  Rijkelijk  voorzien van foto’s en tekeningen is het ook een aangenaam kijkboek dat aanzet om meteen de keuken in te duiken.
Info: www.pistolet-original.be