Bastogne herdenkt het Ardennenoffensief

Tijdens het weekend van 10, 11 en 12 december gaat in Bastogne het Nuts Weekend. Acteurs uit de reeks ‘Band of Brothers’ en Amerikaanse veteranen keren dan terug naar het Bastogne War Museum, hét referentiecentrum van de Slag om de Ardennen.

Nuts
Bastogne heeft als bijnaam ‘Nuts City’ en dat heeft uiteraard te maken met de oorlog.  In het najaar van 1944 waren de geallieerde legers opgerukt tot aan de lijn van Luxemburg naar Antwerpen. Op dat moment besloot Hitler tot een laatste tegenoffensief in de Ardennen. Op 16 december om 5.30u begon de aanval. De Duitsers wilden binnen de zes dagen door de Amerikaanse troepen heen breken om via de Maas Antwerpen te bereiken.  De Duitse aanval had echter weinig succes. Het weer werkte tegen, de geallieerde luchtmacht bleek veel te sterk en de Duitsers hadden al snel brandstoftekort. In dit Ardennenoffensief speelde generaal Anthony McAuliffe van de 101st Airborne Division een belangrijke rol.  Hij arriveerde in Bastogne op 19 december en maakte er zijn hoofdkwartier. Ondanks de omsingeling door de Duitse troepen, hield de stad stand.  Op 22 december stuurde de Duitse bevelhebber Heinrich Freiherr von Lüttwitz een ultimatum naar het Amerikaanse hoofdkwartier met de boodschap om zich binnen de twee uur over te geven. Daarop gaf generaal Anthony McAuliffe het legendarische korte antwoord ‘Nuts’, wat in het Amerikaans zoveel betekent als ‘krankzinnig’. Er werd opnieuw zwaar gevochten, maar McAuliffe en zijn troepen hielden stand.

Festiviteiten
De interesse voor de herdenking van het Ardennenoffensief is nog bijzonder groot. Bij de viering van de 75e verjaardag twee jaar geleden, ontving de stad in één weekend 100.000 bezoekers.  Zoals elk jaar staat het Nuts Weekend ook dit jaar bol van de activiteiten. De stad Bastogne organiseert meer algemene activiteiten zoals een militaire en patriottische parade en een notengooi.  In het kader van deze 77ste verjaardag van de Slag om de Ardennen combineert het Bastogne War Museum, in samenwerking met de stad Bastogne, publieke, privé- en educatieve activiteiten. De rondleiding met audiogids door het museum is mogelijk van 9.30 tot 18 u. reserveren is noodzakelijk via https://www.bastognewarmuseum.be/tickets.

In het Bastogne War Museum is er een beurs van historische documenten en boeken en een statische opstelling van oude militaire voertuigen.  Maar hét hoogtepunt is alvast de op zaterdag geplande signeersessie met de acteurs van de serie ‘Band of Brothers’ die dit jaar 20 jaar bestaat.  Philippe Jarbinet, auteur van het stripverhaal ‘Airborne 44’ is daarbij ook aanwezig. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de vereniging “We Happy Few 506”. Info & reserveren via: https://wehappyfew506.com

Acteurs van Band of Brothers houden een signeersessie

Op zondag komen 7 veteranen (4 Amerikanen, 2 Belgen en 1 Duitser)  uit de Tweede Wereldoorlog naar het museum. ‘s Ochtends zal de 96-jarige Vince Speranza, veteraan van de 101e Airborne Divisie, spreken. Hij zal ook zijn boek signeren dat onlangs in het Frans vertaald werd.  In de vroege namiddag zullen André Liégeois en Xavier Verzin, twee Belgische veteranen van de Brigade Piron het woord voeren.  Daarna komt de Duitse veteraan Jürgen Tegethoff aan het woord. Ter afsluiting van de dag zullen drie Amerikaanse veteranen getuigen:  George Merz, lid van de 818e Militaire Politie Compagnie tijdens de Slag om de Ardennen, William “Bill” Paker die deelnam aan de landing op Omaha Beach en Bennet Stamples.  Deelnemen aan de ‘Meet & Greet’ met de veteranen is gratis, maar reserveren is noodzakelijk via info@bastognewarmuseum.be.

veteraan Vince Speranza

Praktisch: bezoekers aan het Bastogne War Museum moeten het Covid Safe Ticket tonen.  Het museum houdt zijn bezoekers op de hoogte van verdere maatregelen via zijn fb-pagina en website.

coverfoto: Battle of the Bulge Monument