Boeken interactief beleven met Lannoo@Open Monumenten

Op zaterdag 27 en zondag 28 november lanceert Uitgeverij Lannoo een uniek evenement waarbij tien auteurs hun boek presenteren in een monument dat de inhoud van hun werk perfect kadert.

Met Lannoo@Open Monumenten kan je boeken beleven op bijzondere erfgoedplekken. Niemand kwam ooit op dit idee maar uitgeverij Lannoo geeft hiermee een nieuwe dimensie aan boeken. Het evenement doet locaties aan in elke Vlaamse provincie en spreekt een gedifferentieerd publiek aan. Kinderen kunnen op speurtocht met Mathilda Masters en Stinkhond of naar de universiteit voor een les virologie door Marc Van Ranst. Fijnproevers kunnen op bezoek bij Seppe Nobels of deelnemen aan een plukwandeling met kruidenspecialist David Van Steenkiste. Daarnaast zijn er ook lezingen van Tom Nagels, Elke Geraerts, Thierry Geerts, Luc Swinnen en een vertelling met muzikant en koerskenner Geert Vandenbon.

Matilda Masters is de auteur van 321 superslimme dingen.  Zij werkte een gloednieuwe speurtocht uit die je langs zeldzame, tropische of soms zelfs stinkende planten brengt in het Plantenpaleis van de Plantentuin van Meise. Gebaseerd op de boeken  ‘321 slimme dingen’ laat ze deelnemers naar antwoorden zoeken. Zaterdag 27 november komt Matilda persoonlijk langs om boeken te signeren ontmoeten. Kinderen t.e.m. 5 jaar gratis; van 6 tot 17: €3; volwassenen €9. Tickets geven toegang tot de volledige Plantentuin én deelname aan de speurtocht.

Wie culinair wil genieten kan op 27 november terecht bij Seppe Nobels aan de Droogdokken waar de chef samen met een topteam van culinaire talenten die hun land ontvluchtten, het pop-up restaurant Instroom runt.  Het motto van Seppe Nobels is: ‘Laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt…’. Met een Kookboek laat de chef zijn 450 beste klassiekers proeven die iedereen in zijn eigen keuken kan klaar maken. Door te koken met seizoensgroenten van bij ons, trekt Seppe ook de kaart van de duurzaamheid. Op 27 november vertelt hij de gasten het verhaal van zijn missie en serveert hij een gastronomische vijfgangenmenu. Het evenement start om 12.30u en duurt tot 16 u.

In de vroegere steenkoolmijn van Beringen brengt Tom Naegels op zaterdag 27 november om 14 u het verhaal van 30 jaar migratieschiedenis na WO II. Na de lezing bezoek je met gids het Mijnmuseum en de ondergrondsimulatie.

David Van Steenkiste levert verse kruiden, eetbare bloemen en in het wild geplukte kruiden aan gerenommeerde horecazaken. Op 28 november vanaf 9.30u tot 12.30u neemt hij je mee op wandeling door het Calmeynbos in De Panne.

Professor Marc Van Ranst vertelt zondag 28 november om 10 u in de universiteitsaula aan de Naamsestraat 22 in Leuven alles over microben en virussen. Na de lezing kan je nog een hele dag genieten van allerlei activiteiten op de Dag van de Wetenschap.

Geert Vandenbon is op zondag 28 november om 10.30u in het Koersmuseum in Roeselare waar hij kleine en grote weetjes, histories, records en absurditeiten van zijn Koerskalender 2022 vertelt. Na de voorstelling kunnen aanwezigen terecht in het museum. 

Psychologe Elke Geraerts houdt zondag 28 november om 14u in de Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt een spraakmakende lezing over leven en werk na corona.

Stressexpert Luc Swinnen geeft een revolutionair antwoord op stress- en angstklachten in de Oude Abdij Drongen op zaterdag 28 november om 14 u.  Met het boek ‘Activeer je Nervus Vagus’ leert dokter Swinnen  hoe je stap voor stap je veerkracht kan versterken, je angst kan verminderen en stressgerelateerde klachten een halt kan toeroepen.

Sylvia Vanden Heede maakte een fantastische reeks voor beginnende lezertjes over Stinkhond. Hij is gek, hij stinkt maar hij heeft een hart van goud.  Stinkhond is op 28 november om 14 u te gast bij de dieren van kinderboerderij De Zeven Torentjes waar je knus kan luisteren naar zijn verhalen. En nadien is er in cefetaria Kiboe tijd voor een feestje met pannenkoek en een drankje.

Thierry Geerts, topman bij Google België en Luxemburg stelt op 28 november om 14 u zijn nieuwe boek ‘Homo Digitalis’ voor in de leeszaal van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. De aanwezigen ontdekken ook meteen de link tussen Google en de eeuwenoude collecties.

Praktisch: Info, tickets en inschrijven kan via:  https://www.lannoo.be/nl/agenda/openmonumenten

foto’s: ©Lannoo