In het kader van Europalia  Arts festival Trains & Tracks loopt in Bozar de tentoonstelling Rinus Van de Velde ‘Inner  Travels’. Een opmerkelijke tentoonstelling omdat het werk van Rinus Van de Velde ontstaat vanuit denkbeeldige innerlijke reizen en fictieve ontmoetingen met andere kunstenaars. Naast tekeningen, sculpturen en decors ziet de bezoeker ook de première van de film ‘La ruta natural’.

Prop train (2021) Rinus Van de Velde
Interieur prop trein (2021) Rinus Van de Velde

Sofareiziger
Bij de entree van de tentoonstelling staat de treinwagon die Van de Velde en zijn team bouwde met hout en karton.  Geen enkel detail werd hierbij over het hoofd gezien, ook niet de vergeten hoed, koffer en cassettespeler van de passagiers. met deze trein sluit de tentoonstelling ook wondergoed aan bij het Europalia thema ‘Trains & Tracks’.  Als onderschrift bij zijn zelfportret in houtskool schrijft Van de Velde ‘I am the armchair voyager’ waarmee hij bedoelt dat hij liever in gedachten reist dan fysiek.  De tekst verwijst naar de Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell (1903-1972) die zichzelf als een ‘sofareiziger’ omschreef.
Elke dag trekt Van de Velde naar zijn atelier, neemt er een wit blad of doek, of evengoed een homp klei en laat zich leiden door dagdromen, imaginaire reizen en fictieve ontmoetingen met o.a. Pierre Bonnard, Joseph Cornell, Fishli/Weiss, Joan Mitchell, Claude Monet en anderen. Zo was Van de Velde nooit in Giverny maar hij kende de tuin van Monet door diens werken.  Hij maakte zijn eigen versie met een terracotta sculptuur in de vorm van een asbak met Monet op een bruggetje.

Summer at Giverny (2020) Rinus Van de Velde

Roadmovie
In 2013 begon Van de Velde in zijn atelier enorme installaties te bouwen. Hij laat er zichzelf in fotograferen als basis voor volgende tekeningen.  Die installaties worden op hun beurt op zich staande werken binnen zijn oeuvre als driedimensionale fragmenten van miniatuurwerelden die voortspruiten uit de imaginaire reizen, dagdromen en artistieke dialogen. Ze worden vervolgens ook props in zijn films The Villagers (2017-2019) en La Ruta Natural (2019-2021). Van de Velde gaat ook in dialoog met kunstenaars die eveneens gebruik maken van maquettes en die miniatuurwerelden uitbouwen en vaak gebruiken als kritiek op de eigen wereld.  Zo is zijn sculpturale installatie ‘Machines’ een hommage aan de nutteloze machines van Jean Tinquely.  De apotheose van de tentoonstelling is de film met de palindroomnaam ‘La Ruta Natural’.  In deze 13 minuten durende roadmovie langs landschappen van karton voert de kunstenaar een figuur met het Rinus Van de Velde-masker ten tonele.  De film toont een cirkelgang die geen uitweg biedt en zoomt in op gevangenzitten in een tredmolen. De dubbelganger daalt af in een machinekamer waar hij tevergeefs aan hendels morrelt.  Ze brengen niets in beweging.  Ook de rode ballon die hoop geeft op de vrijheid, blijkt een illusie.

Kartonnen installaties (2021) Rinus Van de Velde

De tentoonstelling Rinus Van de Velde is een open uitnodiging om de kunstenaar te vergezellen op zijn ‘innerlijke reizen’ en een visuele ontdekkingsreis die en glimp laat zien van de steeds uitdijende geconstrueerde wereld van Rinus Van de Velde.

Praktisch: Rinus Van de Velde ‘Inner Travels’ in het kader van Europalia Arts Festival Trains & Tracks is nog tot 15 mei te bezichtigen in Bozar. Info: www.bozar.be

Rinus Van de Velde toont ‘Inner Travels’ in Bozar

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.