Westtoer zet ‘Het Lekkere Westen’ in de kijker

Met als jaarthema ‘Het Lekkere Westen’ wil het Provinciebedrijf Westtoer in 2022 de gastronomische troeven van de kustprovincie extra in de kijker zetten.  Lokaal en duurzaam zijn de pijlers waarmee de 170 deelnemende chefs willen aantonen dat West-Vlaanderen een culinaire topbestemming is, zowel voor een daguitstap als voor een meerdaagse trip. Ambassadeur van Het lekkere Westen is de Brugse choc-o-latier en chef-kok Dominique Persoone.

Dominique Persoone, ambassadeur van ‘Het Lekkere Westen’ ©Westtoer

‘De culinaire rijkdom van West-Vlaanderen is groot. De West-Vlaamse chefs zijn toonaangevend. Ze bewijzen dat hun authentieke aanpak met aandacht voor lokale troeven een meerwaarde betekent voor het toeristisch imago van de regio.  Het themajaar plaatst ook streekproducten, unieke cafés, toffe logies en zelfs originele picknicks in de kijker.  Het Lekkere Westen is dus een goede reden om de gastronomische schatten van de vier regio’s en Brugge te komen ontdekken’ pleitte gedeputeerde en Westtoer voorzitter Sabine Lahaye-Battheu.
Dominique Persoone, ambassadeur van Het Lekkere Westen, is overtuigd dat West-Vlaanderen één grote culinaire schatkamer is en dat het de hoogste tijd is dat West-Vlaanderen eindelijk eens aan de wereld vertelt hoe lekker het bij hen is. Hij vindt ook dat Het Lekkere Westen een grote meerwaarde is voor het toeristisch imago van de provincie.

Culinaire troeven
Cijfers bevestigen de culinaire troeven van de kustprovincie die 1/5 van alle Belgische Michelinsterren telt. 188 restaurants kregen een Gault-Millau notering, 70% van de Belgische kazen wordt er geproduceerd.  In West-Vlaanderen bevindt zich  ¼ van de Belgische bioteelt en graast 95% van het beroemde Rood runderras.  564 streekproducten kregen het label 100% West-Vlaams. De provincie telt ook 58 brouwerijen, 27 wijnboeren en 70 ha wijngaarden.  En de Noordzee is een bron van ruim 30 verschillende smakelijke vissoorten.

De Noordzee levert 30 heerlijke vissoorten

Lokaal en duurzaam
Westtoer en Horeca West-Vlaanderen selecteerden 170 chefs, waarvan 38 nieuwkomers,  uit Brugge, het Brugse Ommeland, de Kuststreek, de Leiestreek en de Westhoek om die boodschap uit te dragen.  De belangrijkste pijlers hierbij zijn lokaal en duurzaam.  De West-Vlaamse chefs kiezen daarbij voor seizoensproducten uit de onmiddellijke omgeving die milieuvriendelijk geproduceerd en dagvers aangeleverd worden. Eén van de nieuwkomers in Het Lekkere Westen is De Republiek aan de Sint-Jacobsstraat 36 in Brugge.  ‘De Republiek is een creatief knooppunt in hartje Brugge.  Als uitvalsbasis voor organisaties en duurzaamheid omarmen we ook de werking van het Brugs Food Lab.  Samen met de leden van dit netwerk willen we duurzame voeding breed implementeren in de Brugse regio’, aldus Bart Geernaert, coördinator van De Republiek.

Van restaurants tot hoevepicknicks
Naast chefs gaan ook 100 logies aan de slag met streekproducten.  Zij bieden streekontbijten en arrangementen aan met lokale producten en dranken. Verder zet Het Lekkere Westen ook een hele reeks authentieke cafés in de kijker zodat ook fietsers en wandelaars langs de verschillende foodroutes op culinaire ontdekking kunnen gaan en zo genieten van lokale delicatessen zoals hoeve-ijs, fruitsappen, bieren en streekgerechten. De website van Het Lekkere Westen toont ook tal van locaties voor een smakelijke en originele hoevepicknick.  Dit voorjaar verschijnt ook een nieuw magazine met mooie verhalen over Het Lekkere Westen.  In het najaar staan de West-Vlaamse bierbeleving, de wijn en de Noordzeegastronomie in de kijker.

Info: www.hetlekkerewesten.be