Ardèche centrale gast op Vakantiesalon Brussel

Van 24 tot 27 maart gaat in Paleis 1 van Brussels Expo het 63e Vakantiesalon. Een verkorte versie weliswaar, maar met 250 bestemmingen en het bruisende Ardèche als centrale gast krijgen bezoekers een mooi aanbod. Uit de nieuwste cijfers blijkt trouwens dat 4 op de 5 Belgen dit jaar op reis wil.

De Ardèche, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, trekt veel Belgen aan.  In 2020 was één op de vijf toeristen in de Ardèche een Belg en wij stonden dat jaar op de tweede plaats wat het aantal overnachtingen betrof.  De Ardèche is een aantrekkelijke regio door de adembenemende landschappen, zoals de Gorges de l’Ardèche en de talloze grotten, zoals de Grot van Chauvet (Unesco Werelderfgoed), maar ook de vele pittoreske dorpjes zijn een publiekstrekker.  En dat de Ardèche ook gastronomische troeven heeft, is op het Vakantiesalon duidelijk te zien en te proeven aan de standjes met wijn, kaas en de beroemde crème de marron.

Nieuwkomers
Het Vakantiesalon 2022 mag dan wel een mini-editie zijn. Bezoekers zullen niet ontgoocheld zijn want de grote spelers van elk jaar zijn aanwezig. Zo is het voor Frankrijk vanzelfsprekend om een grote stand te hebben, en dat is dit jaar niet anders. Naast de Ardèche zijn o.a. ook Châteaux de la Loire, Destination Beaujaulais, Destination Normandie, Sensation Bretagne, Vaucluse Provence, Carcasonne et Perpignan en l’Alsace vertegenwoordigd. Lille maakt van het Vakantiesalon gebruik om zijn nieuwste cultureel project Lille 3000 voor te stellen.


Ook Spanje is aanwezig met een grote stand met vertegenwoordigers van o.a. Andalucía, Calella, Cambrills, Valencia, Extremadura, Formentera, de Canarische Eilanden, Menorca, Galicia, Salou,…
De Belgische stand heeft naast Vlaamse steden ook vertegenwoordigers van Visit Wallonia.
Ook Griekenland heeft een mooie grote stand met vertegenwoordigers van o.a. Halkidiki, Central Greece, Eastern en Central Macedonia, Kreta, hotels & resorts,…  Verder zijn er ook stands van Kroatië, Slovenië, Romenië, Italië,…

Als verre bestemmingen kan je kennis maken met o.a. Thailand, Nepal en Ile de Réunion. Cuba zorgt voor leven in de keet met een muziekband waarbij de bezoekers uitgenodigd worden om te dansen en voor een demonstratie showcooking moet je naar de stand van Thailand.
Nieuwkomers dit jaar zijn de Malediven, Tunesië en Curaçao.
Ook de camping- en de cruisesector zijn prominent aanwezig, evenals de touroperators waarbij TUI tekent voor zijn gekende grote stand.

 

Thema’s 2022
Het  Vakantiesalon focust op drie thema’s : Slow Travel, Family & Friends en Cultuur & Natuur. Slow Travel toont de stijgende interesse om er met het gezin op uit te trekken in een mobilhome of camper en of een leuke camping op te zoeken.  Dat mede door de pandemie familie en vrienden belangrijker werden, uit zich dat veel gezinnen een huisje boeken voor zichzelf of samen met vrienden. En uiteraard hebben wij door de pandemie ook weer de natuur ontdekt. Een huisje of camping in de natuur, maar dicht bij een stad, lijkt steeds meer gevraagd.

Positief gestemd
Als een feniks herrijst de reissector uit de zware impact van de gezondheidscrisis. Uit de nieuwste boekingscijfers blijkt dat de reisgewoontes van de Belg zo goed als op hetzelfde nieveau staan als in 2019 en dat 4 op de 5 Belgen dit jaar op reis wil. Het gemiddelde budget van de Belg is licht gestegen tot 1820 euro. Zijn voorkeursbestemmingen zijn momenteel de Europese landen met Frankrijk op kop. Ook de touroperators hebben het vertrouwen van hun trouwe klanten herwonnen: 22% van de Belgische toeristen verkiest een all-in vakantie en dat tegenover 23% in 2019.

Nieuwe trends
Het  Vakantiesalon focust op drie thema’s : Slow Travel, Family & Friends en Cultuur & Natuur. Slow Travel toont de stijgende interesse om er met het gezin op uit te trekken in een mobilhome of camper en of een leuke camping op te zoeken.  Dat mede door de pandemie familie en vrienden belangrijker werden, uit zich dat veel gezinnen een huisje boeken voor zichzelf of samen met vrienden. En uiteraard hebben wij door de pandemie ook weer de natuur ontdekt. Een huisje of camping in de natuur, maar dicht bij een stad, lijkt steeds meer gevraagd.
De gewoonte van een last minute zit er bij de Belgen ingebakken. En recent ontstond zelfs de ‘last second’ waarbij men op donderdagavond boekt om vrijdag al te vertrekken.

Praktisch:
Het Vakantiesalon 2022 in Paleis 1 van Brussels Expo loopt tot en met zondag 27 maart 2022. De volgende editie van het Vakantiesalon heeft plaats van 2 tot en met 5 februari 2023.

Info: https://www.vakantiesalon.eu/