Het 22e seizoen van de Oosterscheldekreeft officieel geopend

 

Donderdag 31 maart werd de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar opgehaald waardoor meteen ook het Oosterscheldekreeftseizoen en het gastronomisch seizoen in Zeeland startte. Tot en met 15 juli kan je in een 10-tal restaurants genieten van deze Zeeuwse lekkernij die ook dit jaar zijn bijpassende wijn kreeg.

Elk jaar kijkt men in Zeeland uit naar de laatste donderdag van maart want dan wordt in de Oosterschelde de eerste kreeft bovengehaald.  Na een pauze van twee jaar was het dit jaar weer een feestelijke opening die door een 200-tal genodigden bijgewoond werd.
Kreeftenvisser  Robin van den Hoek lichtte met zijn kreeftenboot de MS3 de eerste fuiken.  Hij werd hierbij geassisteerd door Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland, en Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Robin van den Hoek is de zoon van de wijlen vaste Oosterscheldekreeftenvisser van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Gerrie van den Hoek.

Kreeftenvisser Robin van den Hoek haalt de eerste fuik boven

Veilen voor het goede doel
Traditiegetrouw werd de eerste gevangen Oosterscheldekreeft ook dit jaar weer naar de Colijnsplaat vervoerd om daar bij de kreeftenveiling geveild te worden. Veilingmeester van dienst was Edwin Evers, radio-dj, drummer en zanger.  De veiling die ten voordelen was van de Maag Lever Darm Stichting bracht 42.500 euro op.  De gelukkige bezitter van deze Zeeuwse delicatesse is de firma Aquamossel Triton uit Yerseke.

Amuse met de eerste Oosterscheldekreeft

Proeven in primeur
Het vangen van de Oosterscheldekreeft is strikt tijdgebonden. Zo mag er vóór de laatste donderdag van maart niet meer Oosterscheldekreeft gevangen worden dan alleen een kleine hoeveelheid om van te proeven.  In de Nieuwe Kerk in Zierikzee mochten de genodigden in primeur genieten van een amuse met Oosterscheldekreeft en een glas champagne. Als hoofdgerecht kregen we een Fruits de Mer met Europese kreeft

Een heerlijke schotel Fruits de Mer uit Zeeland

Kreeftenwijn
Bij de lunch werd ook de kreeftenwijn geschonken.  Dit jaar werd gekozen voor een Blanc de Noir van Spätburgunder van Weingut Peter Kriechel uit het Ahrdal.  Deze witte wijn gemaakt van rode druiven heeft een mooie roze gloed en past uitstekend bij vis- en schaal- en schelpdieren.  Het Ahrdal is tijdens de zomer van 2021 zwaar getroffen door ernstige overstromingen en modderstromen waarbij wijngaarden en bottelarijen in een klap werden weggevaagd.   Uit solidariteit met dit getroffen gebied werden 8 flessen Ahrwijn per opbod verkocht.  Elke fles kreeg een uniek wijnetiket met als thema ‘eb en vloed’ van de Zierikzeese kunstenares Charlotte Koster.  Deze benefietveiling in aanwezigheid van Michael en Peter Kriechel en van de Wijnkoningin van Ahrweiler Ruth Simons,  bracht 3.550 euro op. Een cheque t.w.v. dit bedrag werd overhandigd aan Peter Kriechel.

Kring van de Oosterscheldekreeft
Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren.  Daarom besloten in 2000 een aantal restaurants uit Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’.  Momenteel zijn hierbij 10 gerenommeerde restaurants aangesloten die allen gespecialiseerd zijn in de bereiding van de Oosterscheldekreeft.  In de loop van het jaar sluiten hierbij nog meer restaurants aan. Tot en met 15 juli serveert elk van deze restaurants een Oosterscheldekreeftenmenu waarbij elke chef een eigen touch geeft aan elk gerecht. 
De aangesloten restaurants zijn: La Trinité in Sluis,  Auberge des moules in Philippine, ’t Vlasbloemeken in Koewacht, Wijnbar Rose M. by State in Hulst, Codium in Goes, Seafarm Restaurant in Kamperland, Buutengaets in St. Annaland, Sailors Inn in Bruinisse, Cristó in Zierikzee en Strandrestaurant Our Seaside in Renesse.

Coverfoto: Nelleke Launspach, voorzitter van de Kring van de Oosterscheldekreeft en Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland zijn blij met het bovenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft