Toeren langs zes filmlocaties in Ierland

Ierland is de laatste decennia meermaals het decor geweest voor films en series.  Naast de Oscar winnende film ‘Belfast’ en de aankomende bioscoopfilm The Northman was het eiland ook het decor voor de succesvolle serie Game of Thrones en de bekendste filmserie Star Wars.  De meeste van deze filmlocaties zijn ook te bezoeken en sommigen zijn zelfs uitgegroeid tot een heus bedevaartsoord.

Belfast

Tijdens de jongste Oscaruitreiking werd de film ‘Belfast’ van de Ierse regisseur Kenneth Branagh bekroond met een Oscar voor het beste originele scenario. In die film vertelt de regisseur door de ogen van de 9-jarige Buddy een persoonlijk en aangrijpend verhaal over zijn geboortestad Belfast en de roerige tijden in Noord-Ierland op het einde van de jaren zestig.  De film belicht het contrast tussen Belfast in de jaren zestig en nu. Naast de Oscar voor Beste origineel scenario won de film ook drie prijzen bij de Critics’ Choice Awards en Outstanding Bdritish Film bij de BAFTA’s. De sterrencast bestaat uit Caitríona Balfe, Dame Judi Dench, Jamie Doman, Ciarán en de 10-jarige Jude Hill.

Zes bijzondere filmdecors

Game-of-Thrones-®-The-Dark-Hedges_The-Kingsroad_master

Game of Thrones is een van de meest bekende en recente series die op het eiland Ierland gedraaid zijn. De herkenbare opnamelocaties, waaronder Castle Ward (Winterfell) in County Down, de Dark Hedges (kingsroad) en Ballintoy (Pyke Harbour) in County Antrim, en Downhill Strand (Dragonstone) in County Londonderry zijn ook te bezoeken. Tijdens de Game of Thrones Studio Tour kan je trouwens in de Linen Mill Studios in Banbridge de serie herbeleven.

Lough Tay, Wicklow

Vikings: Valhalla werd opgenomen in de prachtige Wicklow Mountains in het eeuwenoude oosten van Ierland.  In deze Netflix Original serie worden de heroïsche avonturen beschreven van enkele van de beroemdste Vikingen die ooit hebben geleefd. De serie, vol bloedstollende actie met rijke personages en dramatische verhalen over familie, loyaliteit en macht  is sinds eind februari te zien op Netflix .

Muurschildering in Orchard street

Derry Girls is eveneens een Netflix serie vol met lachwekkende momenten, nostalgie en Noord-Ierse ‘craic’. De hilarische heldendaden van een groep tieners en hun familie en vrienden spelen zich af in de stad Derry Londonderry in de jaren negentig. De muurschildering in Orchard street, maar ook the Guildhall en The Walls, zijn allemaal live te bezoeken.

Torr Head aan de ruige Causeway Coast

The Northman is een nieuwe actiefilm die gaat over een jonge Vikingprins en zijn missie om de moord op zijn vader te wreken.  De opnames zijn gemaakt bij Torr Head aan de ruige Causeway Coast in Noord-Ierland. De sterrencast bestaat uit o.a. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk en Willem Dafoe. Deze film is vanaf half april 2022 te zien in de bioscoop.

View of Castletownbere in west Cork

Holding in West Cork is de vierdelige serie die opgenomen werd voor ITV.  De serie is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Graham Norton. Hoofdrolspelers zijn de Ierse acteurs Conleth Hill, Brenda Fricker en Siobhán McSweeney die mysterieuze politiezaken oplossen lokale geheimen ontdekken in het rustig kustplaatsje

Lough Derg landscape 

Hidden Assets is de spannende serie die zich deels afspeelt in een stadje in County Clare , maar ook in de diamanthoofdstad van de wereld, Antwerpen. Centraal in de serie staat het verband tussen een rijke Ierse familie, een voorraad ruwe diamanten en een reeks aanslagen in België. Een Belgische inspecteur (Wouter Hendrickx) en een Ierse rechercheur (Angeline Ball) proberen samen in een waanzinnige race tegen de klok een terroristische aanslag in Antwerpen te voorkomen in deze Iers-Belgische(Potemkino) en Canadese coproductie.

Meer info over Ierland als filmlocatie: https//www.ireland.com/nl-be/things-todo/themes/ireland-on-screen/