Leiepicknicken in Deinze

De Leiestreek heeft veel idyllische plekjes om te wandelen en te fietsen.  Bart Vandekerckhove van Foodbart in Deinze bedacht het concept ‘Leiepicknick’ waardoor een wandel- of fietstocht voortaan kan gekoppeld worden aan een picknick.  Gezellig en tevens een stimulans voor lokaal en duurzaam toerisme. 

Deinze is de toegangspoort van de Leiestreek.  Deze regio met 27 steden en gemeenten is een echt walhalla voor wandelaars en fietsers, maar ook voor lekkerbekken.  Vorig jaar, in volle corona tijd, lanceerde Bart Vandekerckhove van Foodbart in Deinze een all-in picknick concept ‘Deinzepicknick’. 1000 picknickliefhebbers vonden zo de weg naar Deinze en genoten er van een zorgeloze picknick.  Gezien  de grote interesse wordt vanaf 2022 ruimer ingezet met het concept ‘Leiepicknick’.

Lekker genieten
Een Leiepicknick is vooral zorgeloos genieten van de natuur en van lekker eten.  Een Leiepicknickmand bevat een picknickmenu voor twee personen met o.a. een flesje cava, twee flesjes water en twee flesjes Cold press Juicy drinks. Als aperitief zijn er tapenades van hummus en zongedroogde tomaten.  Het voorgerecht bestaat uit parelcouscous salade met kip en komkommersalade met feta.  Het hoofdgerecht bevat een Caesar wrap  en een Healthy hipster wrap. Als dessert is er chocolademousse to share en brownie met pecanoten.  Een leuke extra is de bellenblazer om unieke selfies te maken.

Picknick op maat
Leiepicknick heeft drie mogelijke formules verduidelijkt Bart.  ‘Men kan de rijk gevulde picknickmand afhalen bij Foodbart.  Op zaterdag- en zondagmiddag kan je om 11.30 u aanschuiven aan de sublieme picknicktafel aan de Maaigemdijk.  Een medewerker van Leiepicknick levert de picknick en zet de tafel en stoelen voor je klaar op deze mooiste plek van de Leiestreek.  Omstreeks 14.30u komt een medewerker alles ophalen.  Deze formule kan elke dag tot 20 u. besteld worden voor een picknick de dag erop om 11.30u.  Een derde mogelijkheid is dat je een tandem huurt en met de picknickmand achterop naar jouw favoriete Leiehotspot fietst.  Het is niet de bedoeling dat Leiepicknicken in de natuur voor zwerfvuil gaat zorgen.  Daarom hebben wij gezorgd dat de meeste verpakkingen in de Leiepicknick manden herbruikbaar zijn en er wordt ook een waarborg gevraagd.  In elke mand zit ook een sensibiliseringskaartje en een vuilniszakje zodat de plaats netjes blijft.

Ook schepen Bruno Dhaenens (rechts) is enthousiast over het initiatief

Duurzaam toerisme
‘Het concept ‘Leiepicknick’ is een ideale, indirecte manier om mensen van buiten de stad Deinze aan te trekken om zo de regio op een bijzondere en authentieke manier te verkennen’ meent schepen van toerisme Bruno Dhaenens.  Het was vorig jaar duidelijk dat lokaal toerisme in de lift zit en dat veel mensen de weg naar de natuur terug gevonden hebben.  Daarom wordt het concept nu sterker buiten Deinze -van Gent tot Kortrijk- bekend gemaakt en wordt vanaf nu ook verwezen naar ‘de Leie’. Het concept wordt gesteund door Toerisme Leiestreek en Provincie/Toerisme Oost-Vlaanderen.   

Praktisch: Leiepicknicken kan vanaf midden maart tot eind september en bij goed weer tot oktober.  Reserveren kan via www.leiepicknick.be.  Wie reserveert voor eind april geniet van een korting.  In geval van slecht weer is er een omboekmogelijkheid tot 48 u voor afhaling.