Dag 3 in Flevoland: de tulpenroute en Aviodrome

Flevoland is het grootste bloembollengebied van Nederland. Via de Flevoland tulpenroute kom je met de auto of met de fiets langs de mooiste tulpenvelden met onderweg tal van activiteiten.

In de periode van 16 april tot 7 mei verandert het buitengebied van Dronten, Lelystad en Zeewolde in een kleurrijke bloemenzee.  Een uitgelezen moment om eens de Flevoland tulpenroute te nemen.  Je kan kiezen uit drie fietsroutes en drie autoroutes.  Voor de autoroute is er dit jaar ook weer een app met audiofragmenten ontwikkeld. Daardoor hoor je onderweg allerlei informatie over het gebied waar je doorheen rijdt, welke bedrijven er zijn en wat een leuke stopplaats is. 
De organisatoren van Tulpenroute Flevoland vraagt ook dit jaar aan de bezoekers om de velden niet te betreden. Je betreedt immers privéterrein en je beschadigt ook nog de gewassen.  Onderweg zijn er echter diverse fotopunten of pluktuinen waar wel foto’s kunnen genomen worden.
Info: https://tulpenrouteflevoland.nl

Aviodrome, de leukste vliegvaartbestemming

Het luchtvaartmuseum Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart dat sinds 2003 gevestigd is nabij Lelystad Airport. Aviodrome is daarenboven een kindvriendelijke bestemming omwille van de vele attracties op maat van het jonge volkje.

Luchtvaartgeschiedenis
Aviodrome is de leukste vliegvaartbestemming voor alle leeftijden.  In de expositie ‘100 jaar luchtvaartgeschiedenis’ ontdekt de bezoeker alles over vliegen. Beginnend bij de droom van Icarus om te vliegen, de ‘vliegtuigontwerpen’ van Da Vinci tot het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright.  Je stapt er aan boord van een Boeing 747, vliegt zelf de wereld over in een flight simulator en je verlaat zelfs de aarde om als astronaut een kijkje te nemen in de ruimte.  En wie zijn Spykerharde zenuwen wil testen, moet beslist naar de 4D-film Skymania!
Een groot deel van de expo is ook gewijd aan Anthony Fokker, de Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer en stichter van de gelijknamige Nederlandse vliegtuigenfabriek.  Ook het ontstaan en de evolutie van KLM krijgt extra aandacht.
De expo toont ook de rol die de luchtvaart speelde tijdens de twee wereldoorlogen en de nieuwe dimensie die de luchtvaart krijgt na WOII door het vervoer van post, vracht en passagiers.  Naast de vaste collectie hebben in Aviodrome ook regelmatig thematische exposities plaats.

Buitenruimte
Kan je in het museum al wandelen tussen honderden oude en nieuwe vliegtuigen, dan loont ook de buitenruimte want ook daar staan tal van oude toestellen. Ook buiten staat een replica van het eerste luchthavengebouw van Schiphol anno 1928. Vanop de verkeerstoren heb je een mooi overzicht over het hele complex. In de T2 Hangar kunnen bezoekers zien hoe oude vliegtuigen gerestaureerd worden.  Er is ook een buitenspeeltuin met tal van attracties rond vliegen. Tijdens de schoolvakanties zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen.
Even buiten Aviodrome ligt Lelystad Airport.  Deze ‘spookluchthaven’ werd in 1973 aangelegd als Luchthaven Lelystad om de grootste vakantieluchthaven van Nederland te worden. Doordat nog steeds noodzakelijke vergunningen ontbreken, kunnen enkel rond-, les- en zakenvluchten plaats vinden.

Info: aviodrome.nl