Voor een bezoek aan Batavialand moeten we in Lelystad, de hoofdstad van Flevoland, zijn.  Batavialand is een museum met verschillende afdelingen en met heel wat leuke doe-dingen voor alle leeftijden.  Het hoogtepunt van het bezoek is ongetwijfeld de beroemde replica van het 17e eeuwse VOC-schip Batavia.

Het Flevoland Museum imponeert door de Flevowand, een bijzonder borduurwerk van 60 meter lang dat de geschiedenis van Flevoland en de strijd van de Nederlander tegen het water uitbeeldt. Aan dit borduurwerk dat vergelijkbaar is met het wereldberoemde tapijt van Bayeux, werkten gemiddeld 25 vrouwen gedurende 15 jaar.

‘Het land van Michelle’ toont de bezoeker hoe het leven 7000 jaar geleden verliep.  In ‘Het Watertheater’ kunnen bezoekers zelf aan de slag met het bedienen van de sluizen en het bouwen van dijken.

‘De Zeven Provinciënzaal’  herbergt ‘De Zeven Provinciën’, het oorlogsschip waarmee Michiel de Ruyter veel zeeslagen won.  Jarenlang werkten vrijwilligers aan dit gedetailleerd model dat tien keer kleiner is dan het oorspronkelijk schip.  Ook de versieringen op het schip, de zeilen en de vlaggen werden op de aanpalende werf gemaakt.  De versieringen van de achterkant van het modelschip zijn op ware grootte en werden aan de muur gehangen.  Speciaal voor godin Abundantia die bovenaan het beeldsnijwerk prijkt, moest een gat in het plafond gemaakt worden, anders kon het houtsnijwerk niet opgehangen worden.

Op De Werf staat het skelet van ‘De Zeven Provinciën’. Hier zijn ook verschillende ambachtszalen zoals de beeldsnijderij, de smederij, de tuigerij, de zeilmakerij,… waar vrijwilligers als ambachtslui aan het werk zijn. 

Dé blikvanger van Batavialand is de Batavia,  een replica van het spiegelretourschip uit de 17e eeuw.  Het was Willem Vos die in 1985 de houten scheepsbouw nieuw leven inblies met de realisatie van zijn droom om een reconstructie te maken van de Batavia. Onder zijn bezielende leiding bouwden ruim 600 jongeren gedurende tien jaar mee aan de Batavia. De Batavia werd op 7 april 1995 gedoopt door koningin Beatrix.  Tijdens het bezoek vertelt de gids spannende verhalen over de enige reis van de Batavia en de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Info: http://www.batavialand.nl

 

 

Dag 2 in Flevoland: Batavialand

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.