72 uur in Flevoland.  Dag 1: Floriade Expo 2022

Ik heb groene vingers en dus stond Floriade Expo in Almere bovenaan mijn bucketlist.  Een heen- en terugrit van 300 km bovenop het bezoek aan Floriade, was echter te veel voor één dag.  Daarenboven wilde ik Flevoland ook beter leren kennen en dat kon dankzij Visit Flevoland die een mooi programma opmaakte.

Floriade Expo: Growing Green Cities
Om de tien jaar gaat ergens in Nederland de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Dit jaar werd gekozen voor Almere.  De locatie is op zich al opmerkelijk want de hele provincie Flevoland ontstond pas in 1986, na inpoldering van de voormalige Zuiderzee.  Het centrale thema van Floriade ‘Growing Green Cities’ past dan ook uitstekend bij de locatie.

Internationaal
Als je de kabelbaan neemt om Floriade binnen te komen, krijg je meteen al een overweldigend zicht op het 60 ha grote domein.  40 landen tonen er hun cultduur, planten, bloemen en lokale innovaties in de verschillende landenpaviljoenen. Bij de blikvangers hoort alvast Thailand dat in en rond zijn tempelpaviljoen een grote collectie orchideeën presenteert.  Quatar toont naast de ‘Dessert Nest’ en de bekende ‘pigeon towers’ ook innovaties om de woestijn te vergroenen. Het Belgisch paviljoen dat gebouwd is met natuurlijke materialen legt de nadruk op eetbare bloemen.  China plantte een bijzonder bamboebos dat meteen ook de grootste internationale tuin is op Floriade.

Qatar: Desert Nest met de pigeon towers

Inspirerend
Naast een feest van groen toont Floriade vooral nieuwe technologieën en toekomstgerichte producten. Tevens geeft zij ook aandacht voor wereldwijde stedenbouwkundige oplossingen, voedselvoorziening, gezondheid en energieopwekking. De kleurrijke bloemperken, de verticale geveltuinen, de groendaken en het arboretum alfabetisch gerangschikt volgens hun Latijnse naam inspireren om groener en gezonder te leven. Zo ga je na een dag Floriade met allerlei inspirerende ideeën naar huis om je eigen tuin, balkon of huiskamer groener te maken en zo zelf ook mee te bouwen aan de groene stad van de toekomst.

Innovatief
De nieuwste innovaties en ontwikkelingen in de kringlooplandbouw, de klimaatadaptatie, de biodiversiteit en voedselvoorziening zijn te zien in het High Tech Greenhouse. Bezoekers zien aan de hand van aardbeien, paprika’s, gerbera’s en potanthuriums hoe innovatieve en duurzame teelt eruit ziet.
Een ander opmerkelijk project is de ‘Smart Circular Bridge’ gemaakt van vlas in combinatie met een speciale biohars en qua sterkte vergelijkbaar met aluminium of licht staal. Misschien een bouwmateriaal voor de toekomst?

‘Beehold’ van Florentijn Hofman

Kunt en cultuur
Floriade heeft ook een uitgebreid programma van kunst en cultuur. Een absolute blikvanger is het kunstwerk ‘Beehold’ in Cortenstaal van Florentijn Hofman dat twee reusachtige figuren voorstelt die bedekt zijn met 10.000 bijen.  Farida Sedoc creëerde een ruim 700m lang kunstwerk dat in het teken staat van onze samenleving. Verder is er ook een muziek- en theaterprogramma en tijdens de nationale dagen kan je genieten van cultuur van de deelnemende landen. Wie zichzelf wil verwennen, kan op Floriade ook heerlijk tafelen bij The Dutch waar een Michelin-sterrenchef zich laat inspireren door de lokale producten om de lekkerste gerechten klaar te maken.
Praktisch: Floriade Expo in Almere is tot en met 9 oktober dagelijks te bezoeken van 10 tot 19 uur. Er zijn ruime parkings voorzien en met de shuttlebus kom je aan de ingang. Tickets kosten 29 euro in het laagseizoen en 35 euro in het hoogseizoen. 
Info en tickets:  https://floriade.com/nl/prijsinformatie/tickets/

Overnachten
Na een boeiende maar vermoeiende dag in Floriade konden we overnachten in een comfortabele vakantiewoning van Landal waterparc-veluwemeer

 

Eten en drinken
Een collega had ons een leuk adres gegeven voor een avondmaal: pannenkoekenhuis Hans & Grietje in het nabijgelegen Zeewolde. Reeds toen we er aankwamen, leek het of we in de Efteling beland waren.  Op het domein staan enkele magische gebouwen die zowel qua exterieur als qua interieur zo uit een sprookjesboek lijken te komen.  En ook het menu was een ontdekking. Geen gewone benamingen voor  pannenkoeken maar verrassende suggesties zoals Heksenbillenkoek, Stiekeme Heks,  Ouwe zeur, Stinkende Heks,… En de magie blijft duren als tijdens het eten de tafel plots begint rond te draaien of te kantelen.  Hans & Grietje was een leuke ontdekking en alvast een absolute aanrader. 
https://www.hansengrietjezeewolde.nl