Floraliën zetten ook Van Eyck in de kijker

Van 29 april tot en met 8 mei gaat de 63e editie van de Floraliën. Met als thema ‘Mijn paradijs, mijn wereldse tuin’ worden in de Floraliënhal de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars getoond.  Aansluitend bij het Van Eyck-jaar is er ook een Lam Godsroute.  En de Floraliën krijgen ook weerklank in de stad met extra tentoonstellingen en culinaire hotspots.

Een bezoek aan de Gentse Floraliën start in de Arteveldezaal van het ICC met een monumentale installatie in een participatief parcours.  Aansluitend kom je in de Pedro De Gantezaal met de florale installaties van topfloristen zoals Carl Depuydt, Moniek Vandenbergh, Lieve Buysse, Max Hurtaud, Nele Destoop,…  Hier krijgen de zijpanelen van het Lam Gods een passend florale omlijsting. In de Casinozaal ziet de bezoeker toepassingen hoe we bloemen en planten integreren in onze interieurs en in de stad.  Het Floraliënpaleis toont creaties van de Oost-Vlaamse tuinbouwscholen, van de Waalse Tuinbouwfederatie en van kwekers. Ook de azalea, de trots van de Gentse regio die aan de oorsprong ligt van de Floraliën, krijgt een zeer creatieve invulling. Dé blikvanger van deze zaal is het altaar met het Lam Gods en de florale uitbeelding van het middenpaneel.  Het Kuipke dat imponeert door zijn wielerbaan,  wordt omgetoverd tot een bos, een ontwerp van het Gentse ontwerpduo Kollektif. Op het middenplein staan 500 jonge bomen van verschillende formaten. Bezoekers ontdekken er vijf florale werkstukken, één uit elke Vlaamse provincie.  Na afloop van de Floraliën zullen deze bomen worden gebruikt voor een bosuitbreiding in het Provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Bezoekers kunnen zich ook registreren en peter of meter worden  van het bos.

Zijpaneel van het Lam Gods

 

Het Lam Gods

 

Interieur uit de jaren 60

 

Het bos in het Kuipje

Floraliën in de stad
Bloemen en planten inspireren ook Arne Quinze, de kunstenaar uit Sint-Martens-Latem die in zijn tuin 50.000 bloemen heeft staan. Naast een kunstwerk van Quinze in het ICC staat zijn werk de Lupine Flower op de Kouter en gaat er op 1 mei een lezing over zijn werk in de banketzaal van het ICC.
Het Provinciehuis aan de Gouvernementstraat herbergt een tentoonstelling over de Vlaamse horticultuur. Het Huis van Alijn aan de Kraanlei toont in elke museumkamer het verhaal en de symboliek achter de bloemen en planten die ons dagelijks leven kleuren.  Liberas aan het Kramersplein 23 toont Paradijselijke Orchideeën.  Hotel d’Hane Steenhuyse aan de Veldstraat werd door bloemendecorateur Frederiek Van Paemel omgetoverd tot een waar bloemenparadijs.

Culinaire hotspots
Sinds begin april kwamen de Floraliën reeds tot leven in tal van Gentse restaurants die florale toetsen aanbrachten in hun menu. Het promotiecentum voor streekproducten werkte een Floralie menu uit op basis van streekproducten.  Klanten die een floraal menu bestellen ontvangen een kortingscode  voor de Floraliën. Wie reeds een ticket heeft, wordt getrakteerd op een florale attentie of degustatie. De deelnemende hotspots herken je aan hun florale raamtekening.

Een overzicht van alle florale activiteiten in de binnenstad vind je op https://visit.gent.be/nl/agenda/gent-en-floralien

Floraliën Gent 2022 loopt tot 8 mei.  Info: http://www.floralien.be

coverfoto: Azalea’s zijn de trots van de Gentse regio