De provincie Málaga, een paradijs voor fijnproevers

 

Ter gelegenheid van Wereld Tapas Dag zette de Spaanse Dienst voor Toerisme de Costa del Sol en ‘Sabor a Málaga’ in de kijker.  Naast een presentatie van de provincie Málaga en Costa del Sol was er ook een gastronomische proeverij door Sabor a Málaga met exclusieve tapas van chef-kok Diego Gallegos.  En om helemaal in de sfeer te komen, was er ook nog een flamenco- optreden van de groep Bataná.

Veelzijdig aanbod
De Costa del Sol is het jaar door een populaire bestemming en dat vooral door het warme klimaat met 325 dagen zon, de 120 km stranden, een brede keuze aan logeermogelijkheden en een gevarieerd cultureel aanbod.  Ook golfers, watersporters en shopaholics komen hier ruimschoots aan hun trekken. Maar bovenal is de provincie Málaga ook een provincie waar de gastronomie hoogtij viert dankzij (h)eerlijke lokale producten.  Met het kwaliteitslabel ‘Sabor a Málaga’ wil men die producten promoten en ook kenbaar maken bij toeristen.  Gastronomie is immers een grote troef om bezoekers naar een bepaalde regio te lokken.  Volgens de gegevens van Costa del Sol Tourism wordt gastronomie zelfs de op één na belangrijkste herinnering aan hun reis.  26% van de bezoekers zegt dat gaan eten ook de belangrijkste activiteit is op hun vakantiebestemming.  Liefhebbers van gastronomie geven de provincie Málaga 8,72 op 10 voor het restaurantaanbod, wat een zeer hoge score is.

Culinaire toppers
De Malagueense keuken beschikt over een uitgebreid aanbod van kwaliteitsvolle producten. Olijven zijn een essentieel onderdeel van de mediterrane gastronomie en haar cultuur. De Aloreña de Málaga is de eerste tafelolijf met een beschermde oorsprongsbenaming.  De provincie telt 100.000 ha. olijfgaarden met verschillende variëteiten.  De Extra Virgin Olive Oil (EVOO) van Malága is gecertificeerd en ontving voor haar hoogstaande kwaliteit ook verschillende onderscheidingen.  Langs de kustlijn van Axarquia zijn grote plantages van advocado en mango.  Maar ook vijgen, tomaten, amandelen, citrusvruchten, … worden overal geteeld.. Daarnaast produceert de regio ook prestigieuze wijnen, de fijnste vleeswaren en levert de zee de beste vissoorten.  Logisch dat je met deze producten hier ook de meeste Michelinsterren-restaurants vindt.

Sterren tapas
Tapas zijn heel populair. Je vindt ze overal in Spanje en vrijwel over de hele wereld, maar eigenlijk vonden ze hun ontstaan in Andalousië.  Heel wat sterrenchefs serveren unieke mini-gerechtjes als tapa. Ignacio Carmona, chef en gastronomisch adviseur van Sabor a Málaga zet lokale producten terug hoog op de kaart en zorgt voor de meest gastronomische tapasbeleving.  Diego Gallegos van Restaurant Sollo in Fuengirola staat bekend als ‘de kaviaarchef’.  Met simpele en pure recepten weet hij gerechten om te toveren tot culinaire ervaringen van het hoogste niveau. En dat proefden we! Na o.a. het koude soepje Salmorejo, proefden we een verfijnd schoteltje met kruidige aardappelcrème met scharrelkip en zilveruitjes, een tartaar van worst uit Málaga, mayonaise met rozijnen en zoete wijnsaus.  En na de gekke  tortas ‘Locas’ volgde nog een verkoelend ijsje.  Tussendoor demonstreerde professioneel aansnijder José Maria Tellez Popí, hoe je de lekkere Iberische ham aansnijdt.  Met ook nog olijven en kazen en een heerlijk glaasje witte of rode wijn uit de regio en het flamenco-optreden van de groep Bataná  was het niet moeilijk om ons reeds in Málaga te wanen.  Een gastronomische reis naar deze smaakvolle regio staat alvast bovenaan mijn bucketlist!

Info: www.visitacostadelsol.com