Bezoek eens een legaal canabisveld!

In Chaumont-Gistoux kan je tot 2 oktober een experimenteel canabisveld bezoeken.  Wie vreest om  high te worden, kan gerust zijn want de ‘hennep’ bevat minder dan 0,2%  THC.  Aansluitend is er ook een tentoonstelling over de toekomst van cannabis en haar afvalvrije exploitatie. 

Over de cannabisplant bestaat veel misinformatie en dat willen Lionel Quataert en Jonathan Blondiau, oprichters van de vzw CBX Foundation en van de expo, doorbreken. ‘Het is een trendy onderwerp, maar helaas zijn er veel overtuigingen in omloop rond cannabis en CBD. Daarom willen wij nauwkeurige informatie over de plant verspreiden en wetenschappelijk onderzoek ernaar motiveren’ zegt Lionel.  In samenwerking met een landbouwbedrijf en met de hulp van een universiteit en een regionaal onderzoekscentrum werd hiervoor het experimenteel cannabisveld in Chaumont-Gistoux aangelegd.  Een bezoek aan het experimenteel cannabisveld en de expo is een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over cannabis.

Lionel Quataert, FLora Mer en Jonathan Blondiau van CBX Foundation

Hennep is een variëteit van kruidachtige planten behorend tot de familie der Cannabaceae. Het wordt ook wel industriële, textiel- of landbouwhennep genoemd. De plant bevat moleculen die cannabinoïden worden genoemd.  De bekendste daarvan zijn cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannibol (THC).  Het eerste geeft de plant bepaalde deugden, terwijl het tweede voor een psychotrope werking zorgt. De term ‘hennep’ zoals die op het cannabisveld in Chaumont-Gistoux staat, verwijst specifiek naar de industriële plant met een THC-gehalte van minder dan 0,2%.

Zero waste
De tentoonstelling wijst niet alleen op de ecologische voordelen van de cannabisteelt, maar wil ook het potentieel van een zero waste -exploitatie laten zien.  In theorie kunnen alle delen van de gekweekte hennepplant door verschillende industrieën worden gebruikt. 

De hennepstengel bestaat aan de buitenkant uit vezels die gebruikt worden voor het maken van textiel, papier, touwen en bouwmaterialen. Het centrale deel van de stengel wordt chenvotte genoemd en wordt gebruikt als bouw- en isolatiemateriaal.

Hennepzaad is eivormig, bruingrijs zaad van 3 tot 5 mm lang.  Hennepzaad is een overvloedige bron van eiwitten en vitamines waardoor het een goed voedingssupplement is. Het kan rauw gegeten worden en wordt soms verwerkt tot olie voor menselijke consumptie of voor huidverzorgingsproducten.  Door industriële extractiemethoden wordt Cannabidiol (CBD), de heilzame cannabinoïde, uit de zaden gehaald. CBD olie heeft vooral een heilzame werking bij patiënten met chronische pijnen.

Hennepbladeren zijn handvormig en hebben 3 tot 13 getande blaadjes.  Ze bevatten actieve bestanddelen zoals cannabinoïden, flavonoïden en terpen die gebruikt worden bij de bereiding van bepaalde therapeutisch producten, cosmetica en voedingssupplementen.

Zoals de meeste planten produceert hennep ook prachtige bloemen die zich meestal in het hoogste deel van de plant bevinden. De kelk van de bloem is het rijkst aan hars en cannabinoïden.
De hennepplant heeft een zeer ontwikkeld wortelsysteem die anti-inflammatoire, anti-microbiële en pijnstillende eigenschappen bevat.

Praktisch: Het experimenteel canabisveld en de expo bevindt zich aan de Rue du roblet in Chaumont-Gistoux. Een bezoek is gratis en is mogelijk elke zaterdag en zondag tot en met 2 oktober, telkens van 13 tot 18 u.
https://be-nl.cbxmedical.com