6 juli is in Yerseke de officiële startdatum voor de Zeeuwse bodemcultuurmosselen.  Dit jaar werd de nieuwe oogst gepresenteerd met een ‘Ode aan de Mossel’.  De kwekers zijn opgetogen over de super kwaliteit van de nieuwe oogst, en dat was ook mosselambassadeur Johan Boskamp.  In primeur werd ook de mosselburger gelanceerd.

Ode aan de mossel
De eerste Zeeuwse mosselen werden even voor de middag opgevist en met een drone aan boord gebracht van de YE 100.  Even een vers uit de Oosterschelde opgeviste rauwe mossel proeven? Nooit gedaan, maar toegegeven heerlijk!  Dat vond ook Johan Boskamp, ambassadeur van de Zeeuwse mossel. ‘Nee, ik ben geen Zeeuw, maar een Rotterdammer.  En weet je waar ik mosselen leerde eten?  In België! en daarom voel ik me ook een beetje meer Belg.  Ik eet trouwens in het mosselseizoen minstens twee keer per week mosselen!’, vertrouwt hij ons toe.  Aan boord van de mosselkotter bracht ook de Belgische streetart-artiest Denis Meyers op een vlaggendoek een live ‘Ode aan de Mosselpot’. Dit ontwerp staat ook op de mosselpotten die daardoor een eigentijds gezicht krijgen.

De nieuwe oogst mosselen 2022 wordt bovengehaald ©PG

Super kwaliteit
Consumenten horen het elk jaar opnieuw dat de mosselen van prima kwaliteit zijn.  ‘Dit jaar zijn de mosselen goed gevuld en mooi op kleur.  Wij meten vleespercentages van 27% en hoger’ zegt mosselkweker Marinus Padmos uit Bruinisse. 
De jaarlijkse mosseloogst in Zeeland bedraagt 34 miljoen kilo, waarvan 65% naar België gaat. 
‘De stijgende vraag naar mosselen stelt problemen omdat uitbreiding in de Oosterschelde en de Waddenzee niet mogelijk is.  Daarom wordt de komende jaren in de praktijk getest of kweek buiten de kustlijn in de Voordelta mogelijk is.  We hopen klein te beginnen en tegen 2030 met een volwaardige productie te kunnen starten. Dan hebben we naast de Oosterschelde en de Waddenzee een derde gebied met  mosselpercelen’ verklapt Addy Risseuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers.

Lekkere mosselburger
Fotograaf en kunstenaar Rem van den Bosch vroeg zich af of er niet meer mogelijkheden zijn met mosselen en zo kwam hij op het idee van de mosselburger die hij met chef Tim Sinke ontwikkelde.  ‘Het duurzame mosselvlees is lekker, gezond en komt van heel dichtbij en is dus een verantwoord alternatief voor vlees.  Daarom hebben wij de Zeeuwse mosselburger ontwikkeld.  Een burger die op een broodje in een brasserie, strandtent of bedrijfsrestaurant goed moet scoren’ zegt de initiatiefnemer.  Milieuorganisatie Good Fish vindt dat de ecologische voetafdruk van de mosselburger vergelijkbaar is met de vegetarische alternatieven.  ‘Een perfect verantwoord alternatief dus voor vlees in de eiwittransitie’ zegt Margreet van Vlisteren van milieuorganisatie Good Fish.
Wij vonden de mosselburger alvast lekker smaken en hopen dat de initiatiefnemers vlug de weg vinden om die ook in België te lanceren.

Visserijdagen
Jaarlijks vindt in het derde weekend van juli het driedaagse evenement, de Visserijdagen, alias ‘het Mosselfeest’ plaats. Dit Bruse Mosselfeest dat dit jaar al aan de 59e editie is, heeft plaats op 14, 15 en 16 juli.  Naast een aantal vaste elementen zoals de vlootshow met de Bruse vissersvloot en een spectaculaire vuurwerkshow, braderie, kermis,… vernieuwt het programma jaarlijks. Info: www.visserijdagen-bruinisse.nl

foto’s: ©mosselen.nl

Mosselseizoen 2022 start met ‘Ode aan de Mosselpot

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.