Na een afwezigheid van twee jaar zal van 12 tot 15 augustus op de kasseien van de Brusselse Grote Markt weer een schitterend tapijt van duizenden begonia’s en dahlia’s liggen.   Om het 50-jarig bestaan van dit initiatief te vieren, grijpt het Bloementapijt terug naar het eerste ontwerp uit 1971 van wijlen Etienne Stautemas uit Zottegem.

Oudenaarde
De Brusselse bloemenlegende begon eigenlijk in Oudenaarde waar in 1970 een schitterend bloementapijt met duizenden bloemen lag.  Twee Brusselse schepenen brachten een bezoek aan Oudenaarde en waren danig onder de indruk dat zij vonden dat ook Brussel zijn eigen bloementapijt moest hebben.  Een jaar later was het Brussels Bloementapijt een feit.  Die eerste editie was het resultaat van een samenwerking tussen een handelsvereniging uit het centrum van Brussel en het AVBS, de beroepsvereniging voor Vlaamse sierteelt en groenvoorziening waarvan Etienne Stautemas uit Zottegem voorzitter was. Vanaf het begin van de jaren 50 ontwierp Stautemas bloementapijten met zijn lievelingsbloem, de begonia en raakte hiermee wereldwijd bekend.

Ontwerp van het Flower Carpet 2022 Arabesques

Herinterpretatie
Na het succes van het eerste Bloementapijt besliste Brussel om dit evenement tweejaarlijks te laten gebeuren.  Als eerbetoon aan Etienne Stautemas reconstrueert het Bloementapijt van Brussel 2022 het eerste ontwerp van zijn hand.  De titel van het tapijt uit 1971 was ‘Arbesken’, het handelsmerk van Stautemas dat hij tot zijn laatste tapijt in 1998 gebruikte. Het Bloementapijt van dit jaar is 70 meter lang en 24 meter breed, goed voor een totale oppervlakte van 1680 m².   Het ontwerp dat geen kopie, maar een herinterpretatie is van het eerste bloementapijt,  is het resultaat van de samenwerking tussen Roo Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares, en Koen Vondenbusch, leerling van Etienne Stautemas en zijn opvolger Marc Schautteet die al 28 jaar meewerkt aan het Bloementapijt van Brussel.  Samen hebben ze meer dan 280 uur doorgebracht met het reconstrueren van het tapijt uit 1971  Alle elementen uit het eerste bloementapijt komen terug zoals de arabesken, de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw. Dit jaar worden ook chrysanten verwerkt om de veelzijdigheid van de sierplantproductie in de verf te zetten.

Praktisch: Het Brusselse Bloementapijt is te bezichtigen van 12 tot 15 augustus. Tickets zijn verkrijgbaar op www.flowercarpet.be

Brusselse Grote Markt schittert met Bloementapijt

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.