Het officieel kampioenschap oestersteken dat dit jaar al voor de 10e keer plaats vond op de oesterputten van Krijn Verwijs in Yerseke, werd gewonnen door Manuela Kriekaard.  Zij is de eerste vrouwelijke winnaar van deze voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken en mag eind september haar titel verdedigen in het Ierse Galway.

Record deelnemers
Aan het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken namen dit jaar 14 stekers deel, wat meteen al een record was.  Daarenboven was er ook een grote variatie onder de deelnemers waaronder opvallend veel jongeren die streden om de felbegeerde titel.  Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere in haar bekennen.  Een van de nieuwkomers was Gwen Lejuez, werkzaam als oesterwijf in Den Bosch. Zij streed mee in de voorrondes en was positief verrast: ‘Het was spannend, want normaal werk ik met creuses en niet met platte oesters. Het is echt een tof evenement waar een gemoedelijke sfeer hangt en je dus ook gemakkelijk kan netwerken. Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee’

Spannende finale
De finale werd uiteindelijk gestreden door Bas de Koeijer (Zeeuwse Oestermannen en transportbedijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard, beiden van lunchroom 1401.  De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Maar het was uiteindelijk Kriekaard die met een voorsprong van 85seconden de felbegeerde titel ‘Beste Oestersteker van Nederland’ in de wacht sleepte.  Davey Lamper werd tweede en Bas de Koeijer derde.

Wedstrijdverloop
De vakkundige jury bestond uit Caroline Verwijs (Krijn Verwijs Yerseke B.V.), DP Arkenbout (Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse), Asher Bachrach (cateraar Zijpe Stijl) en Teun Blenkers (cateraar Zijpe Stijl). Notaris Zonnevylle uit Zierikzee hield toezicht op het verloop van de wedstrijd.
De 14 kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen. De jury beoordeelde de deelnemers op het openen van de oesters.  Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was.  Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achterbleven, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.  Tijdens en na de wedstrijd konden de aanwezigen genieten van overheerlijke oesterhapjes van restaurant Codium uit Goes en van de prachtige wijnen van wijnimporteur Anfors Imperial. De organisatie van het Nederlands Kampioenschap oestersteken is in handen van Krijn Verwijs Yerseke B.V., leverancier van Premier schaal- en schelpdieren, en Brasserie de Vluchthaven.

Vierde deelname
Voor Kriekaard was het de vierde keer dat zij deelnam aan de wedstrijd. Zij stond telkens in de finale maar redde het telkens op de valreep niet: ‘Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede mee dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit.  Ik ga dan ook met trots deze Nederlands titel verdedigen tijdens het WK in Ierland’.  Wij kijken er naar uit en duimen alvast!

foto’s © Balth Roessingh

Manuela Kriekaard wint Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.