Zeeland, duurzaam en innovatief

Oesters, de Oosterscheldekreeft, mosselen, vis,… zijn de sterke producten waarmee Zeeland culinair uitpakt. Maar er is meer in Zeeland… Balth Roessingh zag het Nederlands Kampioenschap Oestersteken als een gelegenheid om de pers kennis te laten maken met enkele duurzame en innovatieve bedrijven in Kruiningen.  We gingen op bezoek bij het bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, bloemenkwekerij Sinke, Eterij Zeeuws Genieten, Lamb Weston/Meijer en Adri & Zoon en stonden versteld van de flexibiliteit van de ondernemers die duurzaamheid en de zorg voor het milieu hoog in het vaandel hebben.

Het bio-dynamisch bedrijf Meulwaeter

Zeeland en de strijd tegen water, is geen nieuw gegeven.  Zeeland is omgeven door zout water en was ooit een zilt plateau.  Met de klimaatsverandering stijgt de zeespiegel waardoor er verzilting dreigt en de vraag naar zoet water groot is.  Dit probleem dreigde ook voor het Bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter aan de Hogenakkerweg 25 in Kruiningen.  Metingen vanuit de lucht toonden aan dat er onder de kleilaag en de verschillende zandlagen een waterbel lag.  Na onderzoek bleek dat dit zoetwater bruikbaar was.  Op het 25 ha groot perceel werd een drainagesysteem aangelegd dat het zoet water naar een diepere zandlaag brengt waar het wordt vastgehouden.  In de zomer wordt het zoet water opgepompt om de beplante percelen te irrigeren.  Men mag echter niet te veel zoet water oppompen want dan kan er ook zout water mee naar boven komen.  Het drainagesysteem op het perceel is een gesloten circuit: het water wordt niet afgevoerd naar een sloot maar weer in het systeem gebracht.  De drainagebuizen komen uit op één verzamelbuis die uitkomt in het pomphuis dat ondergebracht is in een zeecontainer waar alles computergestuurd verloopt. Door deze methode is Meulwaeter er in geslaagd om ondanks de droge zomers toch zoet water te geven aan de planten.

Het Bio-dynamisch landboubedrijf Meulwaeter teelt verschillende gewassen: aardappelen, verschillende soorten bieten, boontjes,…  Door elk jaar een ander gewas te kiezen, voorkom je dat schimmels, bacteriën, aaltjes en insecten zich kunnen ontwikkelen of vastzetten in de bodem.  Met  gewasveredeling verbeteren zij de kwaliteit van de gewassen en worden ook ziekten en plagen voorkomen.

Naast het landbouwbedrijf heeft Meulwaeter ook een internet biowinkel ‘De Grote Verleiding’ waar je bio geteelde groenten en fruit, maar ook bio dranken en schoonmaakproducten kan kopen.
www.meulwaeter.nl

Bloemenkwekerij Sinke

Van het landbouwbedrijf Meulwaeter naar bloemenkwekerij Sinke aan de Polderweg 8 in Kruiningen is maar een boogscheut.  Bij het binnenkomen van het bedrijf is het ‘Oranje boven’ want zowat de hele ruimte is gevuld met de prachtige oranje physalis.  Zaakvoerder Stefaan Sinke vertelt dat hij op een vroegere locatie problemen had met zout water. Na overleg met de Zeeuwse overheid kon hij een nieuw perceel kopen en verhuisde hij naar de huidige locatie waar hij ook zoet water kan draineren.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het kweken van o.a. Physalis, Viburnum, Dianthus, Sedum en Calistephus.
Bloemenkwekerij Sinke heeft ook een pluktuin met meer dan 150 bloemensoorten.  September is de tijd dat Physalis volop bloeit waardoor het terrein herschapen is in een zee van oranje.  Droogbloemen zitten weer in de lift, wist Stefaan nog te vertellen. Zo is er bij bloemenwinkels weer meer vraag naar de zilverkleurige Judaspenning en de ouderwetse strobloemen.  En die rassen worden bij hem dan ook volop gekweekt.
Info: www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/06/09/logistiek-en-verwerking-gaan-erop-vooruit-door-verplaatsing

Eeterij Zeeuws Genieten

Het gaat naar de middag toe en dus rijden we naar Waarde waar op de Weelweg 21 Eterij Zeeuws Genieten gevestigd is.  De zaak wordt uitgebaat door Lau en Iris Goud die ook samen een fruitteeltbedrijf met vooral kleinfruit runnen.  Na een loopbaan van 24 jaar in het onderwijs, zocht Iris een nieuwe uitdaging en ze besloot haar hobby van koken te volgen. Zij maakte verschillende soorten jam die ze verkochten in hun winkeltje.  Lau is hobbyjager en besloot om tijdens het seizoen aanschuiftafels te organiseren in de jachthut.  Iris droomde al lang van een eigen eterij en de puzzelstukken vielen in elkaar. Maar naast het fruitkweken, de jam, de jachthut  en de eterij zochten ze nog een extra activiteit wat hen op het idee bracht van een minicamping.  Met Camping Zeeland was het plaatje rond. Wandelaars en fietsers kunnen genieten van de mooie natuur en lekker eten  en wie langer wil genieten kan terecht op de camping. Er zijn twee grote safaritenten en er is plaats voor caravans, mobilhomes en tenten. In de zomer is het woensdagavond  ‘pizza-avond’. Lau steekt dan de houtgestookte pizza-oven aan en bakt pizza’s voor de gasten.  Eterij Zeeuws Genieten is ook te boeken voor familiefeesten.
www.zeeuwsgenieten.com

Lamb Weston/Meijer vof is een  wereldwijd toonaangevend merk in kwalitatief hoogwaardige aardappelproducten die in meer dan 100 landen wereldwijd verkocht worden.  Het bedrijf levert diepgevroren aardappelproducten zoals Twisters®, Potato Dippers en Connoisseur Fries aan klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail.  Lamb Weston/Meijer levert ook gedroogde aardappelvlokken als ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘Aan de basis van de duurzaamheidsagenda 2030 liggen drie wereldwijde uitdagingen: een gebalanceerd dieet, geen verspilling en klimaatactie’ verduidelijkt Eltjo Toutenhoofd verantwoordelijk voor sustainability & energy transition. Om voedselverspilling tegen te gaan en naar het voorbeeld van de wedges kwam het bedrijf recent op de markt met ongeschilde  frietjes.  En dit is niet zonder succes want ze worden in tal van restaurant al geserveerd.
www.lambweston.eu

Adri & Zoon, Krab 17 in Yerseke is een visgroothandel. Met als slogan ‘De zee op je bord’ im-en exporteren zij vis, schelp-, en schaaldieren van topkwaliteit.  In de workshopruimte/kookstudio mochten we twee soorten overheerlijke Franse oesters proeven:  de Huitre Poget die opgevist wordt in Utah Beach en de vermaarde Gillardeau oester.  Japan, sterk in het kopiëren, lanceert vaak hun eigen oesters onder de naam Gillardeau.  Maar dit was buiten Adri gerekend want het bedrijf lasert op de bolle kant van de oester de letter G als echtheidskenmerk. Adri & Zoon heeft het monopolie voor de verkoop van de Gillardeau oesters in de Benelux.  Na deze proeverij kregen we nog een interessante rondleiding door het bedrijf. Bij het afscheid ontvingen we ook een boek ‘De Grand Cru van de Zee, Franse Oesters’ van de hand van Inge Bruinooge.

www.adrienzoon.com