11 wijnbouwsters presenteren Big Bordeaux Bottles

Van 7 tot 27 november gaat de tweede editie van Strong Women, Belgian Food, Big Bordeaux Bottles waarbij Les Vins de Bordeaux een eerbetoon brengt aan de creatieve, inspirerende en energieke wijnbouwsters uit Bordeaux.  12 restaurants zullen in die periode bij een iconisch Belgisch gerecht een glas Bordeauxwijn uit een double magnum serveren.  Deze indrukwekkende flessen met een inhoud van 3 liter werden gemaakt door 11 getalenteerde wijnbouwsters uit Bordeaux. 

Plaats van afspraak voor de persvoorstelling van deze actie was The Nine aan de Archimedesstraat 69 te Brussel.  Symbolisch gezien de perfecte locatie want de naam verwijst naar de negen muzen uit de antieke wereld.  De club gelooft dat we allemaal onze eigen muze kunnen zijn als bron van verandering en inspiratie. En dat is precies wat de Strong Women uit Bordeaux doen.  Drie Strong Women waren aanwezig en gaven graag uitleg bij hun werk als wijnbouwster.

Bénédicte Hubeau, Marie-Caroline Rozier en Sarah Simon

Bénédicte Hubau

‘Wijn: de kunst van het genieten’, zegt Bénédicte Hubau van Château Moulin Pey-Labrie.  Als informaticaspecialiste van opleiding en afkomstig van Île-de-France was het de passie voor wijn en de zin om te produceren die haar tot in Moulin Pey-Labrie brachten.  Haar favoriete druivenras is merlot.  Bénédicte produceert op haar domein voortreffelijke wijnen die bijna jaarlijks in de prijzen vallen bij de Concours Vins d’Aquitaine à Bordeaux.
Wijntip: *Château Moulin Pey-Labrie AOC Canon Fronsac, 2011 bestaat ui 95% merlot en  5% malbec.  Deze wijn uit de biodynamische landbouw gaat goed samen met stoofgerechten, wild, côte à l’os, champignons, kaas en chocolade.
*Château Moulin Pey-Labrie AOC Canon Fronsac, 2016 bestaat eveneens uit 95% merlot en 5% malbec.  Deze biowijn is uiterst geschikt bij waterzooi van kip.

Sarah Simon
Sarah Simon van domaine de Saint Amand ontwikkelde al op heel jonge leeftijd een passie voor wijn.  Na een diploma bedrijfskunde en een master in de landbouwwetenschappen begon ze als sectorhoofd voor de Société des Vins de France.  Net voor haar 50e verjaardag zette ze de stap en werd ze wijnbouwster.  Zij typeert haar werk als volgt: ‘Ik maak eerlijke en evenwichtige kwaliteitswijnen die zowel modern zijn als respect tonen voor de tradities in Bordeaux’.
Wijntip: *DSA du Domaine de Saint Amand AOC Bordeaux blanc, 2021 bestaat uit 60% sauvignon blanc, 40% sémillon en leent zich uitstekend bij mosselen met frieten.
*DSA du Domaine de Saint Amand AOC Cadillac Côtes de Bordeaux roude, 2019 bestaat uit 80% merlot, 20% malbec en past goed bij Luikse balletjes.
*Exception du Domaine de Saint Amand AOC Cadillac Côtes de Bordeaux rouge, 2018 en 2020 is een 100% merlot die uitstekend samengaat met lamsblees in al zijn varianten.

Marie-Caroline Rozier
Marie-Caroline Rozier is samen met haar zus Anne-Cécile zaakvoerder van Château des Arras.  Zij maken wijnen die uitstralen wie ze zijn: levendig, gevoelig en fris. Hun dieren – honden, katten, koppen en schapen- zijn de mascottes van het domein.  Vandaag zet de familie voort waar het wijnhuis zo bekend om is, namelijk zijn knowhow, vrijgevigheid en gezelligheid. De zussen Rozier hebben een speciale band met België, want de helft van hun familie is Belgisch.

Wijntip: *Le blanc des Aras AOC Bordeaux blanc, 2021 100% sauvignon blanc is uitermate geschikt voor food & wine pairing: garnaalkroketten, ‘rijmosselen’ en Oud Brugge. Clos d’Elles AOC Bordeaux blanc, 2021 100% sémillon Agriculture Biologique past prima bij vis met saus, waterzooi en gegratineerd witloof. *Hestia AOC Bordeaux Supérieur,2018 bestaat uit 80% merlot, 10% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc. Deze wijn gaat goed samen bij gerechten als Vlaamse stoverij, Luikse balletjes en eendenborstfilet.

11 Strong Women
De andere wijnbouwsters uit Bordeaux die tijdens de actie ‘Strong Women, Good Food, Big Bottles’ hun nieuwe wijnen voorstellen zijn:  Claire Dorland-Clauzet van Vignes secrètes, Laurence Dupuch van Château Saine-Marie, Sylvaine Fournier van Château de Bonhoste,  Hélène Kopp Soual van Château du Retout, Claire Millour van Baton& Guestier, Eléonore Pairaul van Château Teynac, Hélène Ponty van Château Grand Renouil en Sabine Silvestrini van Vignoble Silvestrini.

Praktisch:
De 12 vrouwelijke chefs en sommeliers uit België die tijdens de actie Bordeaux wijn uit ‘Big Bottles’ zullen serveren zijn: Charlotte Desimpelaere, zaakvoerder van restaurant Den Engel (Herenthals); Sandrina Leite Pereira, chef en zaakvoerder van Le Flambant (Aywaille); Juliette Rocher, sommelier en zaalverantwoordelijke van Fripon (Elsene); Claude Hennes, zaakvoerder van Restaurant de la Forêt (Overijse); Nerdjivane Oguz, zaakvoerder en zaalverantwoordelijke van Coeur de Boeuf (Namen); Nele Smet, zaakvoerder van Mémé Gusta (Gent); Anne Huyghelier, chef en zaakvoerder van De Kroniek (Deinze); Elke Pillen, chef van Caricole (Koksijde); Lotte Vanderyse, zaakvoerder van Damse Poort (Damme); Jana Leinders, sommelier Invicible (Antwerpen); Caroline Pruvost, eigenares van Terminus (Poperinge) en Natasja Van Linden, zaakvoerder Mezzanine by De Arme Duivel (Antwerpen).

www.bordeaux.com